Seguidors

dimarts, 30 de juliol del 2019

CAPELLA DE SANT GRAU
ALBONS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa







Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle X – XII //XVIII
Descripció:
Edifici religiós. L'ermita o santuari conserva bona part la construcció d'època romànica. L'església fou modificada, però al segle XVIII quan es capgirà l'orientació del a nau.
La façana actual, datada el 1753 a la llinda de la portada, és a llevant, lloc on ha desaparegut l'antic absis semicircular del qual es veuen vestigis dels fonaments. Al primitiu frontis, a ponent, ara convertit en capçalera, hi queda la porta romànica tapiada. L'aparell romànic és visible també als murs laterals,; en part , on a migdia hi resta una finestra romànica de doble biaix, l'interior és cobert amb l'antiga volta apuntada, amb cornisament, la imatge del patró , Guerau o Grau, és una talla barroca molt restaurada.
 
Notícies històriques:
El santuari és a uns 2km. S a ponent del poble d'Albons, a la serra del seu nom, prop de la font de la Merla. A més de Sant Grau s'hi veneren Sant Roc i Sant Sebastià. L'aplec més popular, del 13 s'octubra, que havia pràcticament desaparegut, ha estat recuperat aquest darrers anys amb molta empenta.
No gaire lluny de l'església, a l'indret de l'Olivet d'en Maçanet, hi ha vestigis escampats d'alguna antiga construcció, just en el punt on, segons creença popular, hi hagué una capella anterior a la de Sant Grau.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Aquesta modesta capella romànica es dreça a mig camí del Puig Segalar , enmig de boscos de pins i alzines, i s'hi accedeix fàcilment pel camí que va desde la Creu fins dalt el turó  cap a Garrigoles.
Del primitiu temple només en queda la nau, rectangular i senzilla. L'absis ha desaparegut i en el seu lloc es va aixecar un mur en angle recte respecte als més llargs, que constitueix la façana principal de l'edifici i que s'hi va obrir la porta d'accés, de manera que el temple ara està girat, amb la porta a llevant i la façana romànica original convertida en capçalera  una vegada tapades totes les obertures. 
Malgrat que no hi ha dades documentals que ho puguin confirmar, sembla que l'estructura romànica original es del segle XI, mentre que l'actual façana pertany al segle XVIII. 
Gràcies a la restauració del 1986 es van poder recuperar  alguns elements arquitectònics i  l'aspecte original de bona part de la nau. Es van tornar a obrir algunes obertures que estaven tapades, finestres i la porta primitiva; fou retirada la capa d'enguixat mdern de les parets interiors i la volta i es fa refer l'enrejolat del terra.
Durant anys l'ermita de Sant Grau de la veneració popular. Desde sempre, sense que es conegui cap període d'interrupció, el dia de Sant Grau, el 13 d'octubre, els veïns d'Albons i rodalies pugen a l'ermita pel vell camí per celebrar la diada. Com que el temple es troba tancat durant la resta de l'any, la imatge del sant es desa a l'església del poble, però se'l puja expressament aquel dia per clebrar el culte.


Altres enllaços amb informació:




******************************************************************************










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada