Seguidors

dimarts, 2 de juliol del 2019

CASA DEL PINTOR JOAN MASSANET i JULI
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


AVE MARIA SIN PECADO CONCEBIDA

Enllaç amb informació:

que diu:

Època: inici segle XIX
Descripció:
Situada dins del nucli antic de la població de l'Escala i delimitada pels carrers pintor Joan Massanet, del Cargol i la Platja.
Edifici plurifamiliar de planta irregular, format per dos cossos adossats. L'edifici principal presenta la coberta a quatre vessants i consta de planta baixa, dos pisos i altell. L'edifici ha estat profundament rehabilitat, conservant com elements de la construcció original dues obertures localitzades a la façana al carrer del pintor Joan Massanet. Es tracta del portal principal d'accés a l'interior, amb els muntants bastits amb carreus de pedra i la llinda plana gravada amb la llegenda “AVE MARIA SIN PECADO CONCEBIDA”. Al costat hi ha un antic portal rectangular emmarcat amb pedra, actualment convertit en finestra. La resta d'obertures presents a l'edifici, ja sigui els balcons dels pisos superiors, els finestrals de la planta baixa o els de l'altell, han estat restituïts. De la façana principal, destaca una bomba encastada a la cantonada, que fou llançada el 24 de maig de 1809.
Tota la construcció, recentment rehabilitada, presenta el parament arrebossat i pintat de color groguenc, amb les cadenes cantoneres bastides amb carreus de pedra escairats.
 
Notícies històriques:
Casa del pintor surrealista Joan Massanet i Juli (l'Armentera 24 de maig de 1899 - l'Escala 23 de desembre de 1969) pintor surrealista nascut a l'Alt Empordà, on residí la gran part de la seva vida. Fou farmacèutic de L'Escala i alcalde d'aquesta mateixa població entre els anys 1959 i 1966. La seva pintura surrealista adquireix en els anys 20 la seva plenitud, sent una obra poètica i mística. El pintor va mantenir una obra d'amistat i admiració per Dalí i es situa dintre de l'òrbita d'altres surrealistes com Planells, Esteban Francès i Remedios Varo.
A la cantonada de l'edifici es pot apreciar una bomba incrustada a la paret que fou llançada el 24 de maig de 1809.
 

Bomba incrustada a la façana

********************************************************************************

Joan Massanet i Juli






Altres enllaços amb informació:

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada