Seguidors

divendres, 12 de juliol del 2019

DOLMEN DE LA TAULA DELS LLADRES
LA SELVA DE MAR - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Tota la Serralada de Rodes, de l'Albera i quasi tot l'Alt Empordà així com a bona part de Catalunya hi ha infinitat de dòlmens, menhirs, paradolmens, coves, pedres, parets de pedra seca i que sovint quan estic al lloc sembla que em parlin en veu clara tot dien, seu, escolta, goita i gaudeix d'un tros d'aquesta terra catalana amb història.
Enhorabona a tot@s els que feu posible la divulgació d'aquestes pedres mil·lenàries











Enllaç amb informació, article d'Enric Carreras i Josep Tarrús:

que diu:
Possiblement no ho sabrem mai qui el va trobar primer, ni té massa importància. Amb tot, és interessant reflexionar-hi gràcies a la informació que posa al nostre abast la recerca informàtica a la xarxa, amb la consulta d'escrits del darrer terç del segle XIX, altrament difícils o impossibles d'aconseguir.
Manuel Cazurro Ruiz (1865-1935), nomenat conservador de la Comisión Provincial de Monumentos de Gerona a finals del 1904, va tenir accés als escrits i dibuixos de Romualdo Altaras Aloy (principi dècada 1850-1905), després de la mort d'aquest. El 1908 va publicar’ entre altres aquest dolmen, reproduint la informació dels apunts d'Alfaras i incorporant-hi un dibuix del monument d'aquell mateix autor (Fig. 1). Per tant, d'ençà del 1908, sempre s'ha citat aquesta data com a primera referència escrita i gràfica del dolmen que donà a conèixer Altaras a finals del segle XIX. Nosaltres mateixos ho vam fer el 1988, quan el situàrem correctament dins el terme municipal de la Selva de Mar i no al del Port de la Selva, com s'havia fet sempre anteriorment1 2. Altaras era un advocat de Figueres, amb família establerta al Port de la Selva, on passava les vacances d'estiu. Vivia a l'edifici on ara hi ha l'Ajuntament. I segurament el mas Altaras de Taballera també era -o va ser més tard- propietat familiar. Apassionat per l'arqueologia, va viure una època -segona meitat del XIXon aquí tot estava per descobrir. Aprofitava les vacances per trescar per les rodalies del Port, sobretot pels sectors dels Bufadors i Taballera, explorant i excavant abrics i dòlmens i recuperant materials arqueològics diversos. També identificà la desapareguda necròpolis de la punta del Pi, del bronze final-primer ferro, i ha passat a la historia.


Dibuixos d'Alfaras publicats per Cazurro el 1908 i per Osona el 1886. A sota dibuix anònim que atribuïm a Trayter, de data desconeguda.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

Accessos:
Cal anar cap al Port de la Selva i, a 1 km del poble, agafar la nova ctra que duu a St Pere de Rodes.

Uns 375 m més amunt, en el vessant est del Puig Dijous, ens trobarem amb un viarany que duu fins a aquest dolmen.

Dimensions:
Cambra 2,15 X 1,15 m; alt 1,43 m
Notas:
R Alfaràs (1896-1897) ja el coneixia, però va ser Manuel Cazurro (1908) qui el va publicar per primer cop: la comarca estaba infestada de cuadrillas de ladrones y este punto les servia de cita repartiendo su botín y celebrando orgías sobre la losa del dolmen y que por esta razón se le dio el nombre de la Taula dels Lladres.



Altres enllaços amb informació:



***********************************************************************


A tot l'entorn del dolmen podem trobar lloses, rocas, parets de pedra seca i una bona vista sobre el Port de la Selva.




























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada