Seguidors

diumenge, 30 de juny del 2019

CASA DEL GAVIÀ o XALET JOAQUIM FOLCH i TORRES
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


Casa el Gavià.
En record a Joaquim Folch i Torres (Barcelona 15 de setembre de 1886 - Badalona 7 de novembre de 1963), historiador, crític d'art i museòleg.
Construïda l'any 1945, adquirida pel municipi l'any 1985.

Joaquim Folch i Torres





Enllaç amb informació:

que diu:

Època: mitjan segle XX
Descripció:
Situada dins del nucli antic de la població de l'Escala, construïda damunt les roques de l'extrem occidental de la Platja, amb la façana principal al carrer del Cargol. Forma cantonada amb el petit corriol del pintor Rafel Ramis i Ballesta.
Edifici de planta rectangular, assentat damunt la roca de la costa, amb un mirador damunt del mar a l'extrem nord. L'edifici està format per tres crugies rectangulars, amb desigual alçada. Es troba distribuït en planta baixa i pis, tot i que el cos central, construït a mode de torre, presenta una tercera planta. A la part nord hi ha una terrassa damunt del mirador. La façana principal té una porta d'accés rectangular amb una l'obertura de mig punt bastida amb carreus de pedra. Als pisos, les obertures són circulars, també emmarcades en pedra. La façana de mar presenta tres contraforts de reforç de l'estructura, amb finestres rectangulars a baix i circulars al pis. La planta superior té una sola obertura tripartida, bastida en pedra, que es repeteix a la façana nord, damunt la porta d'accés a la terrassa. A la planta baixa, hi ha un gran portal de mig punt amb dovelles petites i la clau destacada. El mirador està obert al públic i delimitat per una tanca de pedra i maó, amb portal de mig punt cobert per accedir-hi des del carrer.
Tota la construcció és bastida amb pedra sense desbastar, lligada amb ciment.
 
Notícies històriques:
Casa construïda en l'emplaçament de l'Escorxador Vell, que va quedar en desús el 1913 quan les instal·lacions es varen traslladar a sortida de la vila (direcció Figueres), a la zona de la desembocadura del riu Ter. En aquest emplaçament fou construït, el 1951, el Xalet Folch i Torres (o Gavià), que fou adquirit i rehabilitat per l'Ajuntament l'any 1985. Des de el 2 de setembre de 1993 hostatja l'Escola Municipal de Música i d'Arts Plàstiques.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Casa construïda en l'emplaçament de l'Escorxador Vell, damunt de les roques, a la zona coneguda com Vista Alegre. L'antic escorxador va quedar en desús el 1913 quan les instal·lacions es varen traslladar a sortida de la vila (direcció Figueres) a la zona de la desembocadura del riu Ter.
La Casa Folch i Torres o Casa Gavià es una construcció de pedra amb obertures allindades i circulars a la façana que dóna a la platja d'en Manassa.
Cronologia:
L'escorxador Vell va quedar en desús el 1913. El 1951 fou construït el Xalet Folch i Torres (o Gavià), que fou adquirit i rehabilitat per l'Ajuntament l'any 1985. Des de 1993 hostatja l'Escola Municipal de Música.







Altres enllaços amb informació:
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada