Seguidors

diumenge, 30 de juny de 2019

CASA DE LA PUNXA o CASA DE LA TORRE
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau JuscafresaEnllaç amb informació:

que diu:

Època: inici segle XX
Descripció:
Situada dins del nucli antic de la població de l'Escala, al sector nord, davant de la Platja i formant cantonada amb aquesta i amb els carrers Alfolí i del Port, on hi ha la façana principal.
Edifici de planta rectangular i una sola crugia, amb coberta plana amb tres vessants de teula. Consta de planta baixa, dos pisos i altell, amb una torre-garita a la cantonada nord-est. La façana principal presenta un gran portal de mig punt adovellat, amb la clau destacada. Damunt seu hi ha un escut dels comtes d'Empúries esculpit en pedra i, al seu costat, una finestra geminada amb columneta i capitell decorat, d'estil neogòtic. Al nivell del segon pis hi ha tres obertures d'arc de mig punt bastides amb maons. La façana encarada a mar presenta, tant a la planta baixa com al primer pis, finestres geminades i trilobulades, també neogòtiques. Al segon pis hi ha tres finestres rectangulars emmarcades amb grans carreus de pedra ben escairats. A l'altell hi ha ulls de bou. La torre, força destacada respecte l'entramat urbà de la població, s'aguanta damunt d'un basament format per mènsules circulars, delimitat per una filada de rajola vidrada blava. Distribuïda en dos nivells, amb les finestres apuntades i la coberta piramidal de teula, amb ràfec de rajola decorada. El parament està arrebossat, amb decoració esgrafiada de línies horitzontals blanques. La façana al carrer Alfolí presenta les obertures rectangulars emmarcades amb carreus de pedra.
Tota la construcció es troba bastida amb pedra desbastada de diverses mides, lligada amb morter de calç. Les cantonades estan bastides amb carreus ben escairats.
 
Notícies històriques:
Antigament, aquest edifici, com tots els que envoltaven el port, estaven dedicats a les industries derivades de la pesca com el salaó d'anxoves, els barrilers, les tavernes de pescadors, els magatzems de sal, etc. Aquest en particular exercia de fàbrica de gel.
Actualment els baixos funcionen com botigues comercials i els pisos com habitatges. L'any 2008 es va endegar un procés de rehabilitació i restauració, que l'any 2009 encara no havia conclòs.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Està situada en un des llocs més emblemàtics de l’Escala, davant de la Platja, l’antic port, on tots els edificis estaven dedicats a activitats relacionades amb la pesca. Aquesta casa havia estat una fàbrica de gel. L’edifici, d’estil historicista, és de l’any 1919. La composició de la façana s’inspira en els grans casals del gòtic català, tot i que algunes finestres es poden qualificar de neoromàniques. L’element més característic és, però, la famosa punxa, una torre angular de planta circular amb corona cònica guarnida amb detalls ceràmics.

Altres enllaços amb informació:

http://www.xtec.cat/cda-empuries/GCCalesEscala1.pdf***************************************************************************

L'Escala 1932 - Arxiu Fotogràfic del Patronat Nacional de Turisme 
foto Arxiu Mas

Moltes d'aquestes fotos estàn publicades a: 

Foto quan encara no hi havia la construcció amb la punxa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada