Seguidors

divendres, 28 de juny del 2019

CAN PANXO
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



Enllaç amb informació:

que diu;

Època: segle XVIII-XIX-XX
Descripció:
Situat dins del nucli antic de la població de l'Escala, al bell mig de la plaça de la Sardana, formant cantonada entre aquesta i els carrers Santa Màxima i Enric Serra. Situat enfront de la Platja del nucli antic.
Edifici plurifamiliar de planta rectangular, distribuït en planta baixa, tres pisos i altell, amb la coberta plana utilitzada com a terrat. Majoritàriament, les obertures presents a l'edifici es corresponen amb balcons, tant exempts com correguts, d'obertura rectangular i amb els emmarcaments motllurats, tot i que força restituïts. Hi ha però alguns elements de la construcció original que han persistit. De la façana al carrer Enric Serra destaca un petit portal rectangular bastit amb carreus de pedra originals, mentre que a la del carrer Santa Màxima hi ha una finestra quadrada bastida amb quatre carreus de pedra i un portal d'arc rebaixat adovellat. La façana orientada al mar conserva, entre les obertures, quatre pilastres bastides amb carreus de pedra ben desbastats i capitells motllurats, que sostenen el balcó corregut de la primera planta. A la part superior d'una de les cantonades de l'edifici es conserva el basament motllurat de pedra d'una possible garita desapareguda.
Tota la construcció és bastida amb pedra desbastada de diverses mides lligada amb morter, amb les cadenes cantoneres amb carreus escairats.
 
Notícies històriques:
Cal Panxo forma part de les primitives tavernes on es servia vi i porcions de menjar els dies de mal temps, o quan els pescador acabaven de feinejar. Cal Panxo antigament ocupava solament el segon pis, on es trobava també la sala de ball Las Delicias. Al baixos hi havia una altre cafè anomenat Can Trenta.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Gran casal amb façanes als carrers Maranges, Enric Serra i Santa Màxima. Edifici de planta rectangular, tres plantes i coberta de teula a quatre vessants.
La façana principal, de composició simètrica, presenta a la planta baixa porta d'accés d'arc rebaixat, al primer pis tres obertures i una al segon, totes allindades. Les dues façanes laterals tenen la mateixa composició: tres portes a la planta baixa, d'arc rebaixat, i tres balcons a cadascun dels pisos, allindats i amb barana de ferro. El coronament de la façana és llis i amb cornisa. 
El material emprat en la construcció és la pedra, emmarcant-se amb carreus ben escairats les cantonades de les façanes i totes les obertures. Es van reaprofitar materials procedents d'Empúries. 
Can Meranges, al Port de l'Escala, era una important mansió de planta quadrada a quatre vents del s. XVII. Tenia fortificacions de garites a les quatre cantonades, de les quals se'n conserven les seves bases.
A l'interior es conserva mobiliari, armes i elements de decoració dels s. XVIII-XIX.
CRONOLOGIA:
La construcció del casal data del s. XVII, usant-se materials procedents d'Empúries. A la llinda de la porta de la façana principal hi ha un relleu amb la data de 1831, probablement correspon al moment d'una reforma important de l'edifici.

Altre enllaç amb informació:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada