Seguidors

diumenge, 23 de juny del 2019

TORRE D'EN MONTGÓ
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa









Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI
Descripció:
Situada a l'est del nucli antic de la població de l'Escala, al cim de la muntanya de Montgó.
Es tracta d'una torre de planta circular, amb la base atalussada, bastida amb pedra de diverses mides desbastada i lligada amb morter de calç. Formada per planta baixa i dos pisos. La torre presenta una porta a la planta baixa, tot i que la porta principal es troba al primer pis i s'hi accedeix des de l'exterior, per unes escales de ferro actuals. Les portes també són de ferro. A la part superior, la torre tenia quatre matacans dels que només se'n conserven restes de les mènsules de sosteniment. Al nivell del primer pis hi ha diverses espitlleres quadrades, distribuïdes regularment en grups de tres, per armes de foc. Pel que fa a l'interior, els nivells estan coberts amb voltes cupulars de pedra disposada concèntricament. Del primer pis destaquen els arcs rebaixats de pedra disposats a mode de fornícula dins del mur perimetral de la torre, alguns utilitzats per facilitar la defensa de l'element a través de les espitlleres. El pis superior és descobert.
La construcció és bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades més o menys regulars i lligada amb morter de calç.
 
Notícies històriques:
Torre de defensa de la pirateria bastida l'any 1598 per ordre de Felip I d'Aragó i Castella, per intentar protegir els pescadors de l'Escala i l'Estartit. A prop del camí que condueix a la torre, al corral d'en Lleona, es varen trobar restes d'una vila romana (segle II-III).






Altre enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI (any 1598)
Descripció:
L'amenaça constant de la pirateria va fer que es construïssin torres anomenades de foc o de fum pels senyals que feien per alertar del perill. Al llarg dels s. XVI-XVII, el Principat intentà dotar-se d'una important xarxa de torres de guaita, refugi i defensa, la construcció de les quals anava a càrrec de la Diputació, les Corts i les universitats.
La torre de Montgó es troba situada al promontori del mateix nom, a l'extrem oriental del terme, en un bon emplaçament per a la seva funció de vigilància, ja que des d'allí es domina un extens paisatge marítim.
Es tracta d'una torre de planta circular, amb base atalussada, d'aproximadament 10 m. d'alçada. En el mur hi ha diverses obertures practicades en èpoques posteriors a la construcció original. A la part baixa hi ha una sala amb volta semiesfèrica i un mur de gran gruix que ocupa tot l'espai del doble mur superior, que conté l'escala d'accés a la part alta, on es conserva una volta també semiesfèrica. L'aparell és de pedra irregular i argamassa.
Cronologia:
Bastida l'any 1598 per ordre del reu Felip I d'Aragó i II de Castella.

*******************************************************************************

Al costat de la torre hi ha un camí que porta a un búnquer








Desde dalt del turó de Montó es pot veure la platja i la Punta del Milà amb la Cova de la Sal

Platja de Montgó

Punta del Milà

Cova de la Sal




Al fons el Golf de Roses i el Cap de Creus
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada