Seguidors

dilluns, 24 de juny del 2019

CAN CINTO XUÀ
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Aquesta casa situada en ple barri vell i a prop de l'antic port és una de les poques que manté l'estructura típica d'un habitatge de pescadors. Edificada al segle XVII, va arribar sense gaires reformes a la fi del segle XX. L'Ajuntament va restaurar-la l'any 2005 per tal de convertir-la en un centre d'interpretació en dues plantes, en que destaquen l'antiga cuina i un forn del segle XVIII, així com un petit dormitori en forma d'alcova. Actualment s'hi exposen estris de pesca i altres objectes tradicionals cedits per diverses llars del municipi. 




Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVIII
Descripció:
Situat dins del nucli antic de la població de l'Escala, al sector nord, amb la façana orientada al carrer de la Torre.
Edifici entre mitgeres de planta rectangular, distribuït en planta baixa i pis, i amb la coberta de teula a dues aigües. La façana presenta, a la planta baixa, dos portals rectangulars d'accés a l'interior, ambdós amb els brancals bastits amb carreus de pedra i les llindes planes. Al pis hi ha una finestra rectangular emmarcada amb pedra i amb l'ampit motllurat i sobresortit. Damunt la porta d'accés principal hi ha un balcó exempt amb la llosana motllurada i barana de ferro decorada. La façana està rematada amb una canalera de teula vidrada verda i als laterals es conserven restes dels plafons decoratius arrebossats que emmarcaven la façana.
Tota la construcció és bastida amb pedra de diverses mides, sense treballar, disposada irregularment i lligada amb abundant morter de calç.
 
Notícies històriques:
Antiga casa de pescadors i coralers, actualment restaurada i reconvertida en museu, per així mostrar la vida quotidiana del poble des del segle XVIII fins principis del segle XX.



Altre enllaç amb informació:

que diu:

Es tracta d'una casa de pescadors que data dels segles XVIII i XIX. Aquesta casa situada al carrer de la Torre,conserva l'estructura de casa de pescadors típica d'aquesta vila, juntament amb estris de pesca i objectes de vida cotidiana que utilitzaven els seus habitants. Ens endinsarem en un temps passat i podrem contrastar com era la vida llavors i com és ara.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Casa de pescadors del carrer Torre. Ocupa dues vivendes de dues plantes, la qual cosa indica que la família que l’habitava va prosperar especialment (amb la pesca de corall). L’estat de conservació la fa un lloc de visita molt recomanat: a la planta baixa hi ha dues cuines (una del segle XVII-XVIII que després esdevingués magatzem, i una altra del XVIII-XIX). A la planta alta ha tres dormitoris. Permet entendre la vida quotidiana d’una família de pescadors fins l’arribada del turisme. Donada la poca capacitat de la casa per a assumir grups, la visita s’anirà combinant amb grups reduïts.
A can Cinto hom pot observar tot d’estris relacionats amb el mar i amb els oficis mariners: nanses fets de joncs, esclops de fusta...









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada