Seguidors

dissabte, 22 de juny del 2019

TORRE DEL PEDRÓ
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



La Torre del Pedró és una torre de vigilància situada a l’extrem nord-oest del nucli antic de l’Escala, al cim del Puig del Pedró. La funció principal de la torre era la d’alertar els veïns de l’arribada de naus enemigues mitjançant senyals de foc o fum. Juntament amb la Torre de Montgó i les torres dels masos fortificats de les Corts i Vilanera, creaven una xarxa visual amb capacitat per controlar una part molt important del territori. La torre del Pedró està documentada des de 1543, i probablement va ser bastida pels comtes d’Empúries per defensar el transport marítim de cereals del molí de Sant Vicenç entre d’altres. Va ser rehabilitada el segle XVIII i va servir de presó. La part superior va ser escapçada després de de fer l’obertura de la carretera a finals del segle XIX.



 Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI-XVIII
Descripció:
Situada a l'extrem nord-oest del nucli antic de la vila de l'Escala, al cim del puig del Pedró, amb una bona perspectiva del nucli antic, la platja de La Creu, les platges d'Empúries i el golf de Roses.
Torre de planta circular i forma lleugerament troncocònica, amb una alçada conservada d'uns 4metres aproximadament. Presenta una porta d'accés rectangular a la planta baixa, amb els brancals bastits amb carreus ben desbastats i la llinda plana amb un relleu central, tot i que restituïda. Al pis es conserven les restes de dues finestres, que també estaven emmarcades amb carreus desbastats de pedra. A l'interior, la planta baixa és coberta amb volta de mig punt, bastida amb pedra sense treballar i abundant morter de calç. Hi ha una gran llar de foc de pedra al mig de l'estança i, al seu costat, una fornícula al mur. El paviment, restituït, és de cairons ceràmics. Al costat de la porta d'accés hi ha unes estretes escales de pedra que condueixen a la primera planta.
L'aparell exterior és de carreus de pedra ben escairats, lligats amb morter de calç i disposats en filades regulars.
 
Notícies històriques:
Torre documentada des del 1543. Probablement bastida pels comtes d'Empúries per defensar la navegació i el transport de cereals fins al molí vell de Sant Vicenç. Apareix representada en un plànol de l'any 1564 de la badia de Roses. Fou rehabilitada en el segle XVIII (1768-86) durant el mandat del batlle Josep Maranges i Marimon (hom pot veure a la llinda monolítica de l'entrada l'escut de la família). Durant un temps fou usada de refugi de pobres. Actualment es troba en terrenys particulars i és visitable.




Altre enllaç amb informació:

que diu:

Torre d’origen medieval feta per a la defensa i vigilància del municipi davant la pirateria. La torre està documentada ja el 1543, rehabilitada el segle XVIII i escapçada després de fer la carretera de l’Oberta, a finals del XIX. Des de la part més alta es pot divisar la torre de Montgó i les torres dels masos fortificats de les Corts i Vilanera; d’aquesta manera es formava una xarxa visual que amb senyals de foc o de fum es podien advertir de la presència de pirates a la costa.

Altres enllaços amb informació: 


***************************************************************************
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada