Seguidors

divendres, 28 de juny del 2019

CASA-ESTUDI DEL PINTOR RAFEL RAMIS i BALLESTA
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





El pintor Rafel Ramis neix a l’Escala (1912-1991). De ben petit ja manifesta afició pel dibuix, habilitat que va desenvolupar gràcies al seu mestre, Lluís Alsina, que sovint s’enduia els alumnes a Empúries a dibuixar. Posteriorment perfeccionaria la tècnica a la Llotja de Barcelona. En aquesta etapa pinta sobretot retrats i figures en moviment amb un gran detallisme i un extraordinari domini del dibuix i exposa en diverses galeries. Entre 1949 i 1961 recorre Amèrica del Sud i passa llargues temporades a l’Argentina i el Perú on comença a aprofundir en la tècnica de l’oli pintant paisatges d’aquests països. El 1961 retorna definitivament a l’Escala on es dedica a pintar olis i aquarel·les de marines, llops de mar i racons del pobles de l’Empordà amb una constant preocupació per la llum i el color. La devoció per la pintura el va fer continuar fins i tot quan ja estava afectat per la malaltia d’Alzheimer. Ramis va morir el 23 de desembre de 1991  i està enterrat a l’Escala. Aquest mateix any, en vida del pintor, la seva muller va fer una donació de quadres a l’Ajuntament. El 1999 es feia la cessió de la casa-estudi del pintor amb els quadres i el mobiliari que, d’aquesta manera, passen a formar part del patrimoni cultural del poble de l’Escala.



Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XX
Descripció:
Situat dins del nucli antic de la població de l'Escala, en el límit oest del casc antic, a tocar la Ronda del Pedró i delimitat per la Pujada del Pedró i el carrer Perxel.
Es tracta d'un edifici cantoner de planta rectangular, amb la coberta plana amb un gran terrat, i distribuït en planta baixa i pis. La façana principal presenta un portal d'accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana. Està decorat amb una motllura que recorre l'intradós. A banda i banda, dues finestres rectangulars amb l'ampit corregut de pedra i una gran reixa. Al pis, damunt del portal, un balcó exempt amb el finestral de sortida format per un gran arc rebaixat. Al seu costat, un altre balcó de mida més gran, amb un finestral i una finestra de sortida rectangulars. Coronant la façana hi ha un ràfec de dents de serra, damunt del qual s'assenta la barana d'obra del terrat. La façana està decorada amb un ample sòcol de pedra i carreus desbastats a la cantonada amb la pujada del Pedró. La resta del parament està arrebossat i pintat. A la part posterior de la finca hi ha un altre cos de planta rectangular, amb la coberta a un sol vessant i l'accés des de la ronda del Pedró. Està bastit amb pedra i morter i presenta una placa de rajola a la façana, amb el nom MON CAU. La façana lateral del recinte,bastida amb pedra i morter, presenta una finestra tapiada rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra, la llinda plana i l'ampit motllurat.
 
Notícies històriques:
Aquesta casa fou on visqué i pintà el pintor escalenc Rafael Ramis i Ballesta (1912-1991). Va estudiar a la llotja i, després de finalitzar els estudis, va recórrer, entre els anys 1949 i 1961, l'Amèrica del Sud. El 1961 retornà difinitivament a l'Escala on restar fins la seva mort.
El 1999 es va fer la cessió de la casa-estudi del pintor amb els quadres i el mobiliari, a l'ajuntament de l'Escala, passant així a formar part del patrimoni cultural del poble de l'Escala.

Altre enllaç amb informació:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada