Seguidors

divendres, 21 de juny del 2019

MONUMENT ALS MÚSICS
AMER - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


En Jaumet tocant el flabiol

Josep Bosch i Puy (Piculives) -(Arbúcies 1937 - Girona 1998)

Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XX
Descripció:
Es tracta d'un monument, dedicat als músics d'Amer, de concepció clarament piramidal.
A simple vista es percep clarament que el monument està estructurat en base a tres elements compositius.
En primer lloc tenim la plataforma o basament de planta hexagonal, composta per un fals encoixinat imitant els carreus de pedra regulars.
En segon lloc sobre la plataforma tenim el cos piramidal que ascendeix i que té com a matèria prima la pedra, concretament la pedra monolítica o pedra calcària de Girona, la qual la trobem en format de grans blocs compactes de pedra però això si irregulars i sense desbastar i picar i lligats amb ciment. En l'arrancada del cos piramidal pròpiament, cal esmentar dos elements interessants. Per una banda tenim el sortidor de la font inserit en una pedra, a la qual se li ha donat forma de testa segurament animal. El rostre, però, per causes que es desconeixen, però que segurament que es deuria ja sigui a l'erosió continua a que està sotmesa la pedra o al fet que aquesta no ha estat estrictament definida, es fa molt difícil esbrinar la naturalesa del rostre. Mentre que per l'altra, al costat del rostre, trobem una placa metàl·lica en la qual es pot llegir la següent inscripció:

"MONUMENT AL MÚSIC

HOMENATGE ALS MÚSICS D'AMER

8-11-1975

JOSEP BOSCH I PIU (Piculives)

1937 -1998"

En tercer lloc, trobem el rematat de la piràmide amb un músic assegut tocant el flabiol i als seus peus uns inscripció circular que diu així:

"AMER A TOTS ELS SEUS MÚSICS"

Cal dir que la resolució estilística i formal del personatge és bastant tosca i poc destre. Es tracta d'una figura arcaica i rígida, basada en la frontalitat i que està mancada de qualsevol tipus de gràcia compositiva, fins al punt que es podria dir que té quasi bé una presència monstruosa com així ho acredita des dels membres i extremitats desproporcionats, passant pel rostre desfigurat i fins arribar a la volumetria deformada del tors i les espatlles.
 

Altre enllaç amb informació:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada