Seguidors

dimecres, 26 de juny del 2019

ABRIC SEPULCRAL DEL PARATGE DELS TORRENTS
PALAFRUGELL - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa













Enllaç amb informació:

que diu:

Abric sepulcral del paratge dels Torrents. Badia dóna la notícia de la troballa de diversos objectes lítics «en una cavorca o abric natural situat a uns 200 metres a llevant del dolmen [de Can Mina]» (Badia, 1977, p. 235). El descobridor d’aquests materials fou Jordi Massoni, del grup inicial del Museu de Palafrugell (Tarrús, 1990, p. 34), el qual –preguntat per nosaltres– confirma la descoberta al lloc d’un conjunt format per una destral molt fragmentada i tres petites peces tallades en pissarra, i la seva localització exacta a l’interior mateix de l’apilonament de grans blocs arrodonits de granit biotític amb megacristalls que hi ha en el paratge dels Torrents (UTM: 31T 0516028/4638914). Uns apilonaments que, com en aquest cas, ben sovint formen una mena de caus o concavitats al seu interior, anomenades coves en caos de boles, generades com a conseqüència de l’erosió del sauló que envolta grans blocs de roca inalterada (Fig. 3). És, doncs, molt probable que aquest cau del paratge dels Torrents hagi estat aprofitat per a un ús sepulcral; de fet aquesta va ser una pràctica habitual durant el Calcolític i el Bronze antic, de què tenim diversos exemples a la comarca del Baix Empordà, especialment a Calonge (Oliva, 1947-51; Esteva, 1956-1957, 1958, 1964b, 1970, 1978; Caner, 1983; Toledo & Agustí, 1987; Carreras & Tarrús, 2011). Malgrat aquests paral·lels clars, però, i mancats d’una excavació arqueològica del lloc, l’hem de considerar avui per avui (i per prudència) com a jaciment incert. L’element es troba inclòs dins el PEPIPHP (unitat arqueològica A-22), i declarat BCIL.


Altre enllaç amb informació:

que diu:

Època: desconeguda
Accés: Des de Palafrugell per la carretera de Tamariu, cal agafar el trencant direcció Llafranc i recórrer uns 800 m fins poc després de passar el pont que travessa per sobre la riera de Llafranc. Aquí cal deixar la carretera i pujar per un corriol a mà esquerra en direcció est uns 150 m fins arribar a la part superior de la pineda on es troba emplaçat el dolmen de Can Mina dels Torrents. A uns 230 m en línia recta al sud-est del dolmen, en una àrea no ben definida a tocar d'un aflorament granític, se situa el possible jaciment.
Entorn: Situat a tocar d'uns camps de conreu en el límit amb un bosc d'alzines sureres.
Tipus de jaciment: Es tracta d'un indret on hi ha un aflorament de roca natural molt gran. En aquest paratge es va trobar en superfície una plaqueta de pissarra treballada i un fragment de destral lítica polida. L'any 1970 Jordi Massoni, del grup del Museu de Palafrugell, va localitzar al costat d'aquest aflorament granític dues petites peces tallades en pissarra grisenca, probablement prehistòriques i votives. Una té forma lanceolada i l'altra trapezoïdal. No es pot precisar ni el tipus de jaciment ni la seva cronologia.

Altre enllaç amb informació:





**************************************************************************























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada