Seguidors

divendres, 28 de juny del 2019

CAN SOLÀ
L'ESCALA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





Enllaç amb informació:

que diu:

Època: final segle XIX
Descripció:
Situat dins del nucli antic de la població de l'Escala, al sector oest i formant cantonada amb la plaça de l'Ajuntament, el carrer Enric Serra i el del Pintor Joan Massanet.
Edifici de planta rectangular, distribuït en planta baixa i dos pisos, amb dues plantes més afegides en posterioritat. Actualment, la coberta és plana amb terrat i l'altell a dues vessants. Totes les obertures són rectangulars i amb l'emmarcament d'obra. Presenten un espai rectangular a la part superior decorat, majoritàriament, amb motius florals. Aquestes decoracions es repeteixen a les tres façanes. A la principal, damunt dels dos portals laterals, hi ha el nom de "Can Solà" en un, i a l'altre la data de construcció, "ANY 1890". A la planta baixa hi ha tres portals i al pis, un balcó corregut i una finestra balconera. La façana orientada a la plaça presenta les obertures agrupades al centre, amb un balcó corregut al primer pis. La tercera planta presenta uns grans finestrals rectangulars de vidre, que envolten tot l'edifici. L'altell està ubicat al centre del terrat i retirat de les línies de les façanes.
 
Notícies històriques:
La casa va ser bastida al 1890, i va ser utilitzada posteriorment com a escoles públiques.
Vers l'any 1925, en Josep Mº Solà, perit mecànic arribat de Barcelona, va llogar la casa per allotjar-se i per instal·lar, als baixos, un taller mecànic, en aquells temps, un dels més importants de l'Escala.
El 2006, l'arquitecte Jordi Guinart projectà la seva restauració.

Altre enllaç amb informació:

que diu:

Descripció:
Edifici de planta baixa i pis. Façana arrebossada i obertures rectangulars, acabades en balcó al primer pis. 
Sobre la porta del c. Enric Serra hi ha la inscripció "Escuela Publica" i sobre les finestres del costat "Año" "1890".
CRONOLOGIA:
L'Escola de Nens estava situada a l'antic Ajuntament; l'any 1889 es decideix la construcció d'un nou edifici que havia d'acollir l'Escola de Nens, l'Escola de Nenes, l'Ajuntament, el Jutjat i la Casa del Mestre (reg. 4601). Aquest edifici no es va construir i l'escola de nois va itinerar per diversos emplaçaments fins a la construcció de l'edifici de Sánchez Echevarria (reg. 1085). 
Paral·lelament l'Escola de Nenes va ser edificada en els anys 1889-1990 pel mestre d'obres Jaume Callol a la plaça de l'Ajuntament. Edifici que varen abandonar amb la construcció del nou equipament en els anys 30. Després va ser venut a un particular que hi va instal·lar l'habitatge en el primer pis i un magatzem a la part baixa. Actualment (2005) l'edifici s'està reformant per convertit·lo en habitatges i local comercial.


Altre enllaç amb informació:
https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4998




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada