Seguidors

divendres, 25 de setembre del 2020

 CA L'ALUART i LA CAPELLA DE SANT SEBASTIÀ

CALDES DE MALAVELLA - LA SELVA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/







































Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XV-XVI

Descripció:

Masia situada als afores del nucli urbà de Caldes de Malavella, on s'hi arriba prenent un camí senyalitzat que surt de la dreta de la carretera N-II-Caldes, just on indica per anar a Sant Sebastià, capella que es troba davant la casa.
L'estructura de l'edifici és de dues plantes, amb la teulada a doble vessant inclinada a les dues façanes laterals, i ràfec de doble filera.
La porta d'entrada és d'arc de mig punt, format a partir de dovelles. A dreta i esquerre de la porta principal, dues finestres petites quadrangulars amb arc de llinda.
Al segon pis, destaca la finestra central gòtica, amb dos arcs trevolats, separats per una esvelta columna el capitell de la qual conté elements florals i escuts llisos. Flanquejant aquest finestral, a dreta i esquerra dues finestres en arc deprimit convex.
A la part posterior de l'edifici, s'alça una torre rectangular de tres pisos amb coberta a doble vessant.
Entorn de l'edifici trobem diverses construccions que en el seu moment foren destinades al treball, ara en desús.
Davant l'entrada principal i exempta, trobem la capella dedicada a Sant Sebastià. És un edifici de planta quadrangular i absis semicircular, amb la teulada a doble vessant, inclinada vers els laterals. La porta té arc de mig punt, format per dovelles. Té un petit campanar, d'acord a les dimensions de la capella, d’espadanya.
 

Cada any se celebra coincidint amb el dissabte següent a Sant Sebastià (20 de gener) un concorregut aplec on hi tenen cabuda celebracions religioses i una ballada de sardanes.

Altre enllaç amb informació:

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=caldes&page=2&pos=18

que diu:

Casa de dues plantes, vessants a laterals i cornisa catalana. La porta és adovellada de mig punt i destaca especialment la finestra central, gòtica geminada i trebolada, amb una finíssima columneta. La resta d'obertures originals son amb impostes. A la part posterior es dreça una torre de tres pisos, de planta rectangular i amb coberta i doble vessant. al voltant, adossades, hi ha diverses dependències de treball. Davant l'entrada principal, exempta, hi ha la capella, dedicada a Sant Sebastià, d'una nau rectangular i absis semicircular, vessants a laterals, porta de mig punt adovellada i campanar d'espadanya. Bé que restaurat modernament, el conjunt preserva bona part de la seva estructura i aspecte originals.

Altres enllaços amb informació:

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7160

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7161

https://www.gnomonica.cat/index.php/inventari/inventari-10742

 



 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada