Seguidors

dilluns, 7 de setembre del 2020

ESGLÉSIA DE SANT JOAN DELS BALBS
LA PINYA - LA VALL D'EN BAS - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa



 
 








Enllaç amb nfomació:

que diu:

Època: segle XVII
Descripció:
Temple petit, d'una sola nau i un sol absis. Fa 7 m de façana i 11 de llarg. A ponent hi ha la porta d'entrada i el campanar de cadireta de dos ulls, d'un metre de gruix, com les parets de l'edifici. Hi ha dues capelles laterals, a nord i sud, construïdes al segle XVIII. A l'absis es distingeixen dues fases constructives, la inferior realitzada amb pedres grans i la superior feta amb pedres petites. Fou molt ben restaurada els anys 1977-1980, tornant a la factura primitiva.
Notícies històriques:
El primer document on apareix és la donació feta pel comte bisbe Miró a l'església de Sant Vicenç de Besalú de l'any 977.
En els seus inicis fou regentada per clergues que prestaven homenatge i obediència al prior de Santa Maria de Besalú. Durant el segle XV la construcció quedà malparada a causa dels terratrèmols.
Conservà fins l'any 1936 una imatge de Santa Maria, talla romànica del segle XII, va desaparèixer durant la Guerra Civil.


****************************************************************************
Darrera l’església i segons mapes en aquest indret hi ha la Font de Sant Joan, jo vaig ser incapaç de trobar-la, el que si que hi ha es un petit rierol envoltat de grans pedres.








Altres enllaços amb informació:



https://www.catalunyamedieval.es/ermita-de-sant-joan-dels-balbs-la-garrotxa/



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada