Seguidors

dissabte, 5 de setembre del 2020

CAL FUSTER DE LA CORDA - HOSTAL DE LA CORDA
RIUDAURA - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa





En esta morada llamada Hostal de la Corda tuvo lugar la famosa entrevista entre los generales Francesc Savalls i Martínez Campos que puso fin a la última guerra carlista. 18 de marzo de 1875.



Enllaç amb informació:

que diu:

 A l’Hostal de la Corda es va firmar la fi de l’última guerra carlina entre els generals Savalls i Martínez Campos el 26 de març de 1875. Cal dir però que existeix una placa que diu “En esta morada llamada Hostal de la Corda tuvo lugar la famosa entrevista entre los generales Savalls i Martínez Campos que puso fin a la última guerra carlista. 18 de marzo de 1875” situada a la masia de Cal Fuster, que es troba una mica abans de l’Hostal de la Corda. Mentre Cal Fuster pertany a Riudaura, l’Hostal de la Corda pertany a la Pinya (la vall d’en Bas). La data que esmenta la placa és errònia. La història diu, però, que aquesta reunió va estar pactada per avançat i que tot va ser teatre. Durant la tercera Guerra Carlina, el 26 de març de 1875, hi tingué lloc l’entrevista secreta dels generals Arsenio Martínez Campos, cap de les forces liberals, i Francesc Savalls i Massot, cap de les forces carlines del Principat, la qual comportà, de fet, la fi de la resistència carlina a Catalunya.
L’escriptor empordanès Josep Pla escriu el 30 de setembre de 1918, en el seu Quadern Gris :
“A l’època de les negociacions amb Martínez Campos, a l’hostal de la Corda, un home de la Pera es topà amb el seu famós paisà i li preguntà:
–I bé, Xicu, què és tot això de l’hostal? ¿Quines notícies hi ha?
–Hi ha bones notícies. La guerra està acabada. Ja ho pots dir a tot arreu…
–Què vol dir que la guerra està acabada? ¿Que dormim?
–Et dic que la guerra està acabada! Mira: Martínez Campos ha donat paraula que els capellans tornaran a cobrar. Aquest punt està perfectament entès.
–Ja ho veig. Però…
–Però què? ¿Qui vols que faci la guerra després del que t’acabo de dir, animal de quatre potes? Qui vols que la faci? Ja pots dir a tot arreu que això està llest…

Frances Savalls i Massot (La Pera 28 de gener de 1817 - Niça 28 de  novembre de 1885)

 Arsenio Martínez-Campos Antón (Segovia 14 de desembre de 1831 - Zarautz 23 de setembre de 1900)


Al catàleg de béns a protegir diu:

Edifici situat al pla, al costat mateix de la carretera GIP-5223, que comunica Olot amb Riudaura. El volum situat a l’est s’utilitza com a habitatge i la resta del volum com a indústria artesanal. La façana principal i d’accés a l’habitatge s’orienta cap a l’est, mentre que l’accés a la indústria és per la façana nord. El mas presenta una planta rectangular, de planta baixa, pis i golfes, tot i que hi ha volums auxiliars d’una sola planta afegits a la façana nord. La teulada de l’edifici destinat a habitatge és de pendent suau, i té quatre aiguavessos amb ràfecs de poca volada. La resta de volums estan coberts a una sola aigua. Els murs són arrebossats i pintats de color groc a totes les façanes, a excepció de la façana nord. La façana principal és composta simètricament a partir d’un eix central i les obertures són de diferents mides, però en general de proporcions allargades. Destaquen les obertures el·líptiques de la planta-golfes, característiques de l’arquitectura popular de mitjans segle XIX.

En aquesta casa es va signar el pacte secret entre Francesc Savalls i Martínez Campos que posava fi a la tercera Guerra Carlina.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada