Seguidors

dilluns, 29 d’agost del 2022

 FONT DE SANT ELM

SANT FELIU DE GUÍXOLS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

No he trobat cap informació d'aquesta font, si algú en té està convidat a deixar els seus comentaris en aquesta pàgina, moltes gràcies.




*******************************************************
Vist aquesta foto jo diria que l'antiga font o la van traslladar o va desaparèixer i en van fer la nova on està actualment, ho preguntaré a l'Arxiu Municipal.


*******************************************************
Enllaç amb informació:


Vista del passeig de Tetuán des de la plaça de la Font de Sant Elm entre 1931 i 1938. (Guilera) | Daniel Pedrero Rosón.

La continuació del passeig de Tetuán després dels Banys de Sant Elm s'emmarca dins les obres d'urbanització de la muntanya de Sant Elm, obra promoguda per l'industrial Pere Rius i Calvet entre 1919 i 1928. L'actuació en aquest enclavament va ser de les primeres obres realitzades a la muntanya, juntament amb la reforma del xalet Milionis (1919) i l'ampliació de l'edifici dels antics banys d'en Baldomero (1922-1923).

La Font de Sant Elm havia sigut desenterrada i recuperada l'any 1899 després d'haver quedat coberta de la runa de les antigues pedreres de Tetuán a mitjans del segle XIX. Rius i Calvet la va traslladar de lloc i la va embellir amb la construcció d'un ampli passeig enjardinat i una plaça amb vistes panoràmiques sobre tota la badia.

Aquest sector va anar quedant abandonat després de l'afusellament de Rius i Calvet l'any 1937. L'ajuntament va regalar l'espai a l'empresa Turispania a inicis de la dècada de 1950 a canvi de l'ampliació del pont de la riera sobre el passeig i de la construcció d'un hotel en aquell sector. La font va ser traslladada al seu lloc actual, tot i que ja fa molts anys que no raja aigua.

Com sempre, l'especulació immobiliària (i en aquest cas amb l'ajut de l'Ajuntament) va fer que perdéssim un lloc iidíl·lic del nostre municipi que mai més recuperarem sencer.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada