Seguidors

dimarts, 14 de març del 2023

DOLMEN DE LA PEDRA GENTIL

VALLGORGUINA - EL VALLÈS ORIENTAL

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



















***********************************************
Enllaç amb informació:

El dolmen, d'uns 4.000 anys, és un sepulcre dels anomenats de cambra simple. 

Tradicionalment, sempre s'havia dit que era un lloc de reunió de bruixes i, actualment, a la nit de Sant Joan s'hi celebren sàbats populars.

La pedra superior està trencada i algunes de les set que li fan de suport han estat reubicades i amb afegits per mantenir-ne l'alçada primitiva. Se'n desconeix l'aspecte original, si bé està documentat que el dolmen fou restaurat el 1885 pel propietari de la finca on es troba, Josep Pradell.

Ubicada dins del Parc Natural del Montnegre i el Corredor i molt a prop de les ruïnes de l'església de Santa Eulàlia de Tapioles, per arribar-hi cal accedir per l'entrada al parc que hi ha a la carretera de Sant Celoni a Vallgorguina, a uns 2 km d'aquesta vila. Els pescadors del Maresme antigament deien que, quan sobre les muntanyes on es troba el dolmen s'hi feien grans núvols, volia dir que tindrien mala mar. Hi havia vegades que, per aquest motiu, no sortien a pescar.

***********************************************

Altre enllaç amb informació:

www.raco.cat/index.php/Espais/article/viewFile/91406/163591

El dolmen de la Pedra Gentil fou un dels primers a ser explorats. Malauradament, la disposici6 actual del conjunt no es correspon amb l'original. El 1855 el propietari de les terres on estava situat el dolmen, atts l'estat de conservació en qui? es trobava aleshores, va tornar-hi a col·locar la llosa superior, i l'any 1987 1'Associació Cultural Vallgorguina va restituir un dels pilars lítics que sostenen la pedra de coberta. El dolmen és format per set pedres verticals, rústegues, que sostenen una gran llosa horitzontal de ?,S per 2,5 m. El monument té una alçada entre 1 i 2 m. El dolmen de la Pedra Gentil és molt popular per la llegenda que explica que la bruixa de Vallgorguina i les seves companyes s'hi reuneixen i quan salten damunt de la pedra fan que els núvols s’hi acostin, i desencadenin les tempestes de la comarca.

Els últims anys, aquest paratge ha estat escenari de reunions de bruixes, bruixots…. i de celebracions esotèriques diverses.

***********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://invarque.cultura.gencat.cat/card/2144

http://dolmensmenhirs.blogspot.com/2014/04/dolmen-de-la-pedra-gentil-valles.html

http://megalitos.arqueoloxico.com/fichasb/08294001.html

https://naturalocal.net/ca/activitats/barcelona/indrets/dolmen-de-pedra-gentil?utm_source=sendinblue&utm_campaign=BAIX%20MONTSENY&utm_medium=email#fitxa

http://megalitisme.sigmascorpii.com/mostra_dolmen.php?Escollit=Dolmen+de+Pedra+Gentil&x=7&y=14

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2016/09/el-dolmen-dit-la-pedra-gentil.html?fbclid=IwAR1agyK6VEX9ijG1T7uo_O8iqvvl_4-xwwzd7pr9KBNL63bCvKDMYzI4f2Y

http://detantentanttrobopedres.blogspot.com/2015/11/pel-parc-natural-del-corredor.html

***********************************************


 

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada