Seguidors

divendres, 10 de març del 2023

MONUMENT A l'ÚLTIM ALCALDE REPUBLICÀ DE PALAU-SOLITÀ i PLEGAMANS 

EN TEMPS DE LA GUERRA CIVIL 

FLORENCI NUALART i PERMANYER

PALAU SOLITÀ i PLEGAMANS - EL VALLÈS OCCIDENTAL

Fotos de Joan Dalmau Jusafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/





Enllaç amb informació:

(Palau-solità i Plegamans, 1894 – 1982). Alcalde del poble en temps de la Guerra Civil, des del mes de juny de 1937 fins a febrer de 1939, quan es va constituir el consistori del nou règim franquista.

 

El senyor Nualart, afiliat a ERC, ja havia format part del govern municipal des de l’any 1931 com a regidor. En temps de la Guerra Civil els ajuntaments estaven constituïts per persones designades per les organitzacions sindicals o partits polítics. Els anys en què va ser alcalde del municipi van ser molt problemàtics, ja que al poble també hi havia grups amb ideologies oposades molt actius (com a exemple, l’any 1936 les esglésies van ser incendiades, la de Sant Genís fins a la ruïna). Durant aquells dos anys va treballar perquè hi hagués una bona  convivència entre els veïns.

 

Florenci Nualart era pagès, un ciutadà normal preocupat pels problemes socials i polítics del seu temps que s’havia afiliat a ERC, i que col·laborava en les activitats que s’organitzaven al poble. Li agradava el cant i fou president de la coral La Unió.

 

L’Ajuntament li va dedicar, el juny de 2014, els jardins que són al Centre Cívic (antic CAP). En el seu honor, s’hi va instal·lar una escultura amb una placa. Es tracta d’un relleu escultòric amb la imatge i el nom de l’alcalde fet en bronze, obra de l’artista local Miquel Truyols Rocabruna.


*********************************************

Enllaç amb informació del monument:

Monument any 2014
Autor: Miquel Truyols i Rocabruna
El monument a Florenci Nualart i Permanyer, darrer batlle republicà de Palau-solità i Plegamans, es troba als Jardins de l'Alcalde Nualart i Permanyer, a tocar del Centre Cívic. És obra de Miquel Truyols i Rocabruna, artista local, inaugurat l'any 2014.
Es tracta d'un relleu en bronze amb la imatge i el nom del batlle, en una placa inclinada que descansa sobre un peu també metàl·lic. El conjunt té forma de faristol.

*********************************************

Altres enllaços amb informació:




*********************************************
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada