Seguidors

dijous, 4 d’octubre del 2018

CAN ELIAS o CAN RIERA
Hostalric - la Selva

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa








Enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Època: segle XIX

Descripció:
Edifici situat el nucli urbà i que dóna al carrer Major, a la plaça dels Bous i a l'av. Coronel Estrada.
Casa de planta rectangular, de planta baixa i tres pisos, i rematada amb un terrat. La part dreta de la casa, la que dóna a l'avinguda del Coronel Estrada, està adossada a una torre de la muralla d'Hostalric que s'anomena "Torre de la plaça dels Bous".
La façana és de maó arrebossat i té un gran nombre d'obertures: tres a la planta baixa (un portal i finestres), més una porta que hi ha a la torre, cinc al primer pis (grans finestres de similars tamanys, amb balcó corregut amb barana de ferro), cinc al segon pis (es van intercalant finestres grans amb balcó, falsament sostingut per mènsules i finestres de menor tamany) i tres finestres més petites al tercer. Totes les obertures estan envoltades amb una motllura de guix. La façana està tancada per una cornisa amb dentells i està coronada per una barana d'obra. Sota les obertures dels tres pisos superiors trobem uns elements decoratius amb forma el·líptica, que al seu interior contenen motius florals i vegetals.
La casa, té a la part del davant un petit jardí.
 

Notícies històriques:
Aquesta casa va ser encarregada per Elogio Elias Elizeran, General Governador de Girona i després de Barcelona. D'aquest passà a la seva filla Antònia i a la seva néta Trinidad Soler Elias. Posteriorment fou propietat del doctor Riera qui es traslladà al poble el 1922, per això també es coneix la casa com Can Riera. Aquest fou declarat fill adoptiu predilecte el 1972 i li dedicaren una plaça.

Altre enllaç amb informació i descripció:

que diu:

Construcció del segle XIX (1880), d’estil eclèctic. Edifici entre-mitgeres amb front al carrer Major, a la plaça dels Bous i a l'avinguda Coronel Estrada. Planta baixa i tres pisos, i terrat. L’edificació està adossada a la "Torre dels Bous". Les façanes del carrer Major i de la Plaça dels Bous són de maó arrebossat i tenen un gran nombre d'obertures col·locades segons una composició regular, totes amb llinda, brancals i ampit de pedra, amb un gran balcó corregut a la primera planta que abasta les dues façanes. Queda coronada per una cornisa amb dentells i una barana d'obra. Sota les obertures dels tres pisos superiors hi ha elements decoratius en forma el·líptica. El front a l’avinguda del Coronel Estrada ha estat restaurat amb motiu del projecte executiu de la Cinquena Intervenció a la Muralla.
Aquesta casa va ser encarregada per Elogio Elias Elizeran, General Governador de Girona i després de Barcelona. D'aquest va passar a la seva filla Antònia i a la seva néta Trinidad Soler Elias. Posteriorment va ser propietat del doctor Riera qui es va traslladar al poble el 1922, per això també es coneix la casa com Can Riera. Aquest va ser declarat fill adoptiu predilecte el 1972 i li van dedicar una plaça.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada