Seguidors

dijous, 28 de maig del 2020

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA D'ERMEDÀS
GARRIGÀS - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa











Adossades al mur hi han les ruïnes de l'antiga rectoria, quan es va enderrocar es van posar al descobert estructures romàniques datades entre el segle XII i XIII.



Enllaç amb informació:

que diu:

Època: XI-XII-XIII // XVIII

Estil: barroc

Descripció:

L'església de Sta. Maria d'Ermedàs es troba situada a l'entrada del nucli d'Ermedàs, a darrera de la masia coneguda com Can Marisc. És un temple d'una nau amb absis semicircular. Al costat de la nau hi ha restes d'una altra nau, avui mig enrunada, però no és visible que hi hagi hagut comunicació entre les dues. La façana manté una capa d'arrebossat que no veiem a la resta de la construcció. A la porta figura la data 1798,, època al que pertany el rosetó d'aquesta façana. El mur de migdia de la nau resta amagat per la rectoria. L'única obertura romànica visible és la finestra del centre de l'absis. La volta de la nau és de canó amb dos arcs torals, sense pilastres. L'arc triomfal és de mig punt, sense impostes i sostingut per pilastres rectangulars. A cada banda de la nau hi ha tres arcs de mig punt, amb impostes de bisell que queden imbuïts en els murs laterals.

Notícies històriques:

Es tracta d'un edifici romànic d'època primitiva, probablement bastit a inicis del segle XI, mentre que les restes de la nau afegida a migdia podrien ser datades en els segles XII-XIII. Durant el segle XVIII van fer-s'hi remodelacions, a aquest període corresponen la portada i el campanar.
L'església va ser restaurada per la diputació de Girona. L'edifici de la rectoria, que amagava les restes de la nau de migdia, ha estat enderrocat.

Altres enllaços amb informació:

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/A_1000/1485_SMErmendas/SMErmendas.htm

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7885






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada