Seguidors

dijous, 28 de maig del 2020

TORRE CALSINA
ROSES - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

Engabiada per edificis, la Torre Calsina es va poder salvar de la febre urbanística igual que la Torre Quimeta que està molt a prop.





Aquí es pot veure en primer terme la Torre Calsina i al fons la Torre Quimeta

Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI-XVIII

Descripció:

Situada a l'oest del nucli urbà, dins una finca que forma cantonada entre el carrer Francesc Eiximenis i Joanot Martorell.
Es tracta d'una torre de planta circular atalussada a la que, modernament, se li va adossar un edifici de planta irregular que presenta un aspecte de ruïna i abandonament total. La torre presenta el parament de la planta baixa bastit amb pedra sense treballar, lligada amb morter de calç. Pel contrari, la planta pis està bastida amb maons i arrebossada, probablement refeta posteriorment. Les obertures són rectangulars. A la planta baixa s'ubica la porta, orientada a llevant, i al primer pis, dues finestres.

Notícies històriques:

L'any 1543, Roses pateix un greu atac per part dels pirates i això fa que l'emperador Carles I doni el permís per a la construcció de la Ciutadella. El 1554, el futur rei Felip II ordena la construcció de dues torres fora del recinte de la Ciutadella, però immediatament adjacents a ella, que van substituir les dues enderrocades pels temporals de 1421. Aquestes torres, avui conegudes amb els noms de Torre Calsina i Torre Quimeta, van transformar-se en molins de vent, tal com apareixen en un gravat francès de 1693. Tot i això, sabem que durant el setge a la Ciutadella per part de les tropes franceses durant la Guerra Gran (1793-1795), es va instal·lar en aquest lloc una bateria que s'anomenava "de los Molinos". A principis del segle XX es van adequar com habitatges.
El 27 de maig de 2002 van rebre la protecció de BCIL després d'haver estat a punt de desaparèixer per tal de fer nous edificis. La comissió Territorial de Girona creu que són dos elements importants pel coneixement del funcionament de la ciutadella i insta a l'ajuntament a la seva protecció.
 

Altre enllaç amb informació:

http://www.rosespedia.cat/index.php?title=Torre_Calsina

que diu:

La torre Calsina és un molí del segle XVIII, l'origen del qual, molt possiblement, cal posar en relació al procés general d'aprofitament de recursos públics de la hisenda reial que descriví l'historiador Pierre Vilar[1]. Té una planta circular i el seu perfil és atalussat. La construcció forma part d’un conjunt residencial al barri del Salatar.

Durant la Guerra del Francès, aquesta torre (o la Torre Quimeta) fou utilitzada com a presó o centre de reclusió temporal. Hi fou posat en quarentena el científic nord-català François Aragó, conegut sobretot pels seus mesuraments del meridià terrestre en terres del Principat, València i les Illes Balears. El 16 d'agost de 1808 el vaixell amb el qual retornava d'Alger va ésser capturat per un corsari de Palamós i, dos dies després, era reclòs en un dels molins que hi havia al Salatar. 

La torre Calsina juntament amb la torre Quimeta estan relacionades ja que les dues formarien part d’una mateixa zona de producció de la que no se’n coneix gaire més.

En un dels setges de la Ciutadella efectuats part de les tropes franceses, el de la Guerra Gran (1794-1795), a la vora de la torre s’hi deuria instal•lar la bateria que es va anomenar “los molinos” fent referència a l’ús d’aquestes construccions.

Tant la torre Calsina com la Quimeta es troben molt a prop de la Ciutadella. Degut a aquest proximitat segurament es van veure implicades en els diversos conflictes bèl•lics que va viure la fortificació.

Altre enllaç amb informació:

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=4065











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada