Seguidors

dissabte, 30 de maig del 2020

MONUMENT A MOSSÈN JOSEP ESTEVADEORDAL i VALL-LLOBERA
MOIÀ - EL MOIANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa


A Mn.Josep Estevadeordal i Vall-llobera (1904-1972) promotor de l’espiritualitat, la cultura i l’esport. Moià 1997 – 50 aniversari del periòdic local “La Tosca” fundat per ell.


Enllaç amb informació del monument:

que diu:
Autor: Josep M.Molist i Molas
Inauguració: any 1997
Materials: Pedra, bronze
Dimensions: 200 cm
Inscripció:
A Mn.Josep Estevadeordal i Vall-llobera (1904-1972) promotor de l’espiritualitat, la cultura i l’esport. Moià 1997 – 50 aniversari del periòdic local “La Tosca” fundat per ell.
Descripció:
Monòlit de pedra irregular amb un medalló de bronze amb el rostre de l’homenatjat a la part superior i una placa quadrada amb la inscripción a la part inferior.
Comentari: Mn. Josep Estevadeordal (1904-1972) fou un capellà de Santa Maria de Moià que actuà de manera rellevant com a dinamitzador cultural de la població.

Enllaç amb informació:

que diu:

L’abril del 1947 mossèn Josep Estevadeordal, nascut a la casa del Jó de Moià l’any 1904, va publicar el primer número de La Tosca. Estevadeordal havia estudiat a les Escoles Pies de Moià i cantà la primera missa a l’església  parroquial el 16 de juny de 1927. Abans de la guerra participà en la Federació de Joves Cristians de Catalunya, de caràcter nacionalista. En tornar a Moià al 1946, Mn.Estevadeordal participà com a tresorer del club de futbol i contribuí a recuperar l’Institut de Cultura de la Dona. Era doncs una persona compromesa amb la vida associativa i cultural del poble, molt minvada després de la guerra civil. L’esclat de la guerra havia suposat la fi del Butlletí de la Lliga de Defensa de l’Arbre Fruiter.

D’aquesta manera, vuit anys després de conclosa la guerra, en el marc de l’entronització de la Mare de Déu de Montserrat impulsada pel moianès P.Adalbert Franquesa, Mn.Estevadeordal inicià aquest mitjà de comunicació local i comarcal.

Primera capçalera de La Tosca, amb la riera i l'ermita homònima (1947)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada