Seguidors

dimarts, 27 d’abril de 2021

BALNEARI ROQUETA

TONA - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
A causa dels actes vandàlics de gent que sobra en aquesta societat no es pot llegir ni  reproduir el text del panell informatiu que hi ha al Parc Roqueta.

Enllaç amb informació:

que diu:

El Balneari Roqueta construït a Tona (Osona)), fou el més important i destacat de la població. Va esdevenir un autèntic símbol de Tona, i gràcies a aquesta font Tona va créixer força, d'una manera ordenada i creant un barri residencial molt valuós.Va ser, cronològicament, el tercer balneari en entrar en funcionament a Tona, rere el balneari Ullastres i el balneari Segalers, es va posar en funcionament durant els últims anys del segle XIX i n'eren propietaris els socis de l'Editorial Montaner i Simon, Ramon de Montaner i Vila i Francesc Simon i Font, destacats patricis barcelonins, i Josep Roqueta i Bres, descobridor de la deu. La deu va ser trobada l'any 1877 a uns pocs metres del balneari Ullastres, i manantial de la Roqueta fou declarat d'utilitat pública el 1895. L'edifici principal era modernista i de gran bellesa, i fou bastit, segons sembla, per Lluís Domènech i Montaner igualment com d'altres construccions del balneari, aixecades entre el 1885 i el 1890. Tot i que varen resistir fins al 1966 (amb la crisi dels balnearis dels anys seixanta), l'estructura de l'edifici, el pou, la cúpula i la solemne escala de marbre que duia a la deu foren aterrats el 1974. Cal destacar que el metge Fèlix Domènech i Roura (Barcelona 1888 – Buenos Aires 1977), fill de Lluís Domènech i Montaner fou director del Balneari entre 1922-1931.

El balneari va restar en funcionament fins el 1966 i el 1974 fou enderrocat.

Actualment, només es conserva el pou, que manté l'antiga escala de marbre d'accés a la deu, i que ha estat rehabilitat a les darreries del segle xx. Té una pèrgola de fusta que substitueix l'antiga cúpula que hi havia.

Lluís Domènech i Montaner (Barcelona 30 de desembre de 1849 - 27 de desembre de 1923)

Enllaç amb informació del pou del balneari:

que diu:

Descripció:

Pou que pertanyia a l'antic Balneari Roqueta, enderrocat l'any 1974. Es tracta de l'únic element existent del balneari. A finals del segle XX fou restaurat, i actualment es pot observar l'estructura i l'escala de marbre (de més de 100 graons) que permet l'accés a la deu d'aigua potable. La seva planta és octogonal, i la cúpula original que el cobria ha estat substituïda per una pèrgola de fusta coberta amb teules, amb pilars de fusta que la sostenen.

Notícies històriques:

La deu de Roqueta, situada a uns 200 m de la d'Ullastres, va ser descoberta cap al 1877. Per explotar-la, es va crear una societat formada per Sebastià Roqueta, propietari dels terrenys, i pels seus consorcis Joan Llussà i Santiago Simón. A l'arquitecte Lluís Domènech i Montaner se li va encarregar el disseny d'un nou edifici a l'indret, el Balneari Roqueta, que fou construït tot seguint l'estètica premodernista de tall eclèctic. Aquest balneari, però, va entrar en crisi a la dècada dels 60 del segle XX, i va ser enderrocat al febrer del 1974.

******************************************************************


Enllaços amb informació:
 

 
 

 

 Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada