Seguidors

divendres, 2 d’abril del 2021

CA L'ANGLADA

MOIÀ - EL MOIANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 






Francesc Moragas i Barret fundador junt amb Lluis-Ferrer Vidal i Soler de la Caixa de Pensions per a la Vellessa i d'Estalvis.


Al catàleg del Mapa del Patrimoni Cultural https://patrimonicultural.diba.cat/ diu:

Època: segle XIX

Estil: contemporani

Descripció:

Edifici de planta rectangular. La seva forma ha sigut molt transformada durant el pas dels anys. L'entrada està a la façana oest, al carrer Moragas, i es limita a una petita porta que dona accés a les plantes d'habitatge.
A la façana sud hi ha un portal que dona accés a l'actual oficina de Caixa Bank. Sobre aquesta entrada moderna hi ha una placa dedicada al doctor Moragas i Barret, fundador de la Caixa de Pensions (s'hi va posar l'any 1935, poc després de la seva mort) i un escut a l'angle de ponent de l'edifici.

Història:

A partir de 1935 es va convertir en seu de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis. 

La llinda forma part d'un edifici reformat en la segona dècada del s. XX per tal d'acollir un establiment bancari. Hi ha una inscripció on figura la data "1882". Es tracta d'un balcó amb ornamentacions a base de motllures. A la part central hi ha la imatge d'un bust d'un home de perfil amb el cabell llarg i arrissat. A la mateixa llinda hi ha les restes d'un sota-ampit d'una finestra. A l'angle de l'edifici que dona a la plaça Major hi ha un escut que representa la caixa d'estalvis i pensions que l'encapçala una guardiola que recorda un casc de cavaller.

Probablement les dovelles que configuren avui aquest balcó formaven part de la casa transformada a principis del s. XX en establiment bancari.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada