Seguidors

diumenge, 25 d’abril de 2021

CASTELL DE TORRENT, MURALLES I PORTAL

TORRENT - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/
Restes de muralla al costat del portal

Restes de muralla al costat del portal

Enllaç amb informació:

que diu:

Les primeres notícies escrites del lloc de Torrent les trobem en una butlla del Papa Benet VIII de l’any 1017, quan confirmava unes possessions de Sant Esteve de Banyoles en aquest terme.Al 1377 Beatriu de Xetmar va vendre la jurisdicció d’aquest castell a Berenguer de Cruïlles per 45.000 sous. A partir d’aquest moment, la fortificació estarà en mans d’aquest llinatge. De fet, al 1770, Felip de Cruïlles de Peratallada-Rajadell i de Peguera, baró de Cruïlles i senyor de Torrent va ser nomenat marquès del Castell de Torrent pel rei Carles III.

Altre enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=1&consulta=MCU0KzE3MTk3OCU=&codi=1859

que diu:

Època: segle XIV-XV

Descripció: Situat a la banda de llevant del nucli, és l'element millor conservat de l'antiga fortificació medieval de Torrent. És d'arc de mig punt amb dovelles de pedra, i dóna accés a un passadís cobert amb volta de canó. A la part superior del parament exterior hi ha les restes d'un matacà, reconstruït amb poc encert, així com espitlleres. La casa annexa al portal, actualment restaurada, data del segle XVII.

Notícies històriques: Castell termenat. Documentat el 1358.Probablement aquest portal fou l´entrada principal a la fortalesa medieval, bastida en els segles XIV-XV. El castell de Torrent és esmentat documentalment des del s. XIV. A partir del 1377 apareix vinculat al llinatge Cruïlles.

**********************************************************************************

Al catàleg de bens a protegir i patrimoni arquitectònic publicat per l’ajuntament de Torrent diu: 

Del castell, situat a l’interior del nucli històric, no en queden rastres. Si resten notables vestigis del recinte murallat amb un portal adovellat amb matacà format per un arc de mig punt adovellat, i volta de canó en la part coberta. A la part superior, a més del matacà restaurant amb port encert, hi ha espitlleres. També cal destacar una torre de planta circular a l’angle NE del recinte.

**********************************************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.catalunyamedieval.es/castell-de-torrent-baix-emporda/

https://www.salillas.net/castellsmedievals/torrent.htm

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=10760

**********************************************************************************
 

 

  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada