Seguidors

dimecres, 21 d’abril del 2021

CAN BOU

ULLASTRET - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Situat al carrer dels Bous, és un gran casal que conserva llindes amb dates que van del 1570 al 1732. A la façana, s’hi distingeixen diverses dates com ara 1633 i 1655, acompanyades d’una creu de relleu. La casa ha estat modificada nombroses vegades i s’hi detecten afegitons diversos. El ràfec de la teulada és decorat amb motius geomètrics blancs sobre fons vermells.




"FFRANCES':BOU:ME :FECIT :MARTII: ANNO:1970"


1655


1638


"Fran. Co Bou/ciu.da 1732".

Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVI-XVII

Descripció:gran casa pairal de tres plantes, organitzada en quatre crugies, fruit de modificacions i afegitons diversos en el transcurs dels segles XVII i XVIII. Presenta la particularitat de tenir el primer pis a nivell del sòl exterior del pati que queda darrere l'edifici; la planta baixa, a causa del desnivell natural del terreny, és en part guanyada artificialment. Les diverses obertures, arquitravades, tenen llindes datades dels del segle XVI(1570) a la primera meitat del XVIII (1732). A la portada de la façana al carrer Major, hi ha aquesta inscripció en caràcters encara gòtics:

"FFRANCES':BOU:ME :FECIT :MARTII: ANNO:1970"

Al mateix mur, al primer pis hi veiem aquestes dates: 1638, 1655(amb una creu), 1633( i una creu amb peanya ) i en una altra finestra: "Fran. Co Bou/ciu.da 1732". En una terrassa del costat S. Hi ha una porta datada el 1629 i a la façana posterior una altre del 1633. el ràfec de la teulada és decorat amb diferents motius populars . a l'interior, als baixos la crugia de la teulada és decorat amb diferents motius populars. A l'interior, als baixos la crugia oriental és en ruïna i a la part restant hi ha espais amb volta de pedra morterada i de bigam; hi resta una arcada mig tapiada, fora d'ús. A la planta noble hi ha molts compartiments; hi destaca la sala major, no molt gran, la cuina i una altra estança que té una llar coronada per un gran escut heràldic dels Bou en alt -relleu, amb motlluratge abarrocat. És notable un artesanat quelcom malmès i, en part, reparat. l'edifici és construí amb rebles i morter lligant les cantonades amb carreuada.

Altre enllaç amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9720

********************************************************************************* 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada