Seguidors

divendres, 2 d’abril del 2021

CAL PLÀCID DE LA PLAÇA MAJOR DE MOIÀ - PLAÇA PORTICADA

MOIÀ - EL MOIANÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 








Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIV // XVII

Estil: gòtic

Descripció:Edifici situat a la part occidental de la Plaça Major. Es tracta d'un edifici de quatre altures, planta baixa porticada i tres pisos.

La planta baixa, antiga Plaça Porticada, és formada per un conjunt de quatre arcs apuntalats. L'arc de tancament a la part nord del conjunt és de mig punt, mentre que el de la part sud presenta la mateixa tipologia que els restants. L'aparell és de pedra molt ben treballada i de forma regular. Els arcs arrenquen de sengles guarda- cantons de forma tronco-prismàtiques també de pedra. El conjunt és cobert amb embigat de fusta. Tot el conjunt està restaurat.

La construcció superior, coneguda com Cal Plàcid, consta de tres pisos. Destaquen les finestres més orientals, del primer i segon pis. Aquestes mostres sengles cornises motllurades, línies d'imposta i relleus en les llindes. Una de les finestres balconeres, la de l'esquerra, presenta un relleu decoratiu al centre de la llinda, format per dos angelets (putti) aguantant una corona. Al segon pis, just per sobre de la finestra balconera, s'obre una finestra en forma d'arc conopial.

Notícies històriques:

Llicència per a construir arcs a la plaça major :"Dª. Sibília de Sagà, lloctinent del rei de Moià, concedeix l'any 1305 a Andreu de Sant Feliu llicència per construir arcs a la plaça major i poder edificar damunt dels arcs i habitar en els mateixes cases qeu donen a la plaça, mentre no sigui en perjudici d'altres"(R,I,34).

(Extret de Modilianum: "Estudis històrics sobre Moià"B.1963 p.28).

*********************************************************************************

https://moianesmes.cat/project/cal-placid-2/

Pastisseria Cal Plàcid

*********************************************************************************
Dites de moià:
A Moià són sargantanes.
De Moià, ni dona ni ca.
*********************************************************************************




Any 1902

Any 1922



Any 1900

Altre enllaç amb informació:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada