Seguidors

dimarts, 27 d’abril del 2021

BALNEARI ULLASTRES

TONA - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

El balneari Ullastres, el més antic de Tona, té planta rectangular, un sol pis, força obertures i teulada de doble vessant. És una construcció senzilla i sense ornaments, més modesta que els balnearis Roqueta i Codina.

1874 – Descobriment de la primera deu d’aigües sulfuroses, prop del mas Font.

1876 – Es va construir l’edifici original del balneari Ullastres. El doctor Antoni Bayés i Fuster, l’enginyer Narcís Ullastres Sala i Josep Quintanes, amo de Riambau (i de les terres on s’havia descobert la deu), havien constituït una societat per explotar aquestes aigües.

1882 – L’edifici es va ampliar amb dos cossos laterals.

1987 – El balneari Ullastres es va tancar.

2000 – L’Ajuntament de Tona va comprar aquest antic balneari.

Doctor Antoni Bayés i Fuster (Taradell 1842 - Vic 26 d'abril de 1892)








Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XIX

Descripció:

Al contrari dels altres balnearis de Tona (Codina, Roqueta, etc.) que tenien l'aspecte dels grans casals modernistes i noucentistes de l'època, l'estructura del balneari d'Ullastres és semblant a la de la deu o balneari de la Puda de Segalés.
És una nau de planta rectangular, coberta a doble vessant, de planta baixa amb dos nivells i moltes obertures que permeten veure el parc proper. Les habitacions són àmplies i tenen el paviment de mosaic. A la part lateral i al darrera hi ha piscines que comuniquen amb algunes de les sales interiors.
També és important destacar el passeig de plàtans i parc annex al conjunt.
Al 1882 es va ampliar l'edifici per l'est i oest, on varen construir-se uns petits magatzems i lavabos. També es va construir la part que cobriria el pou de la planta baixa.
L'edifici va estar en funcionament fins l'any 1987.

Notícies històriques:

La descoberta de les aigües minero-medicinals a Tona està documentada el 1874. La primera deu o balneari fou el de "Ullastres i Companys", fruit d'una societat entre el Dr. Antoni Bayés, l'amo del Riumbau i Narcís Ullastres. Però la plenitud dels balnearis a Tona se situa entre 1895 i 1912, quan es construïren les instal·lacions dels grans balnearis de Tona, el Roqueta (1895) i el Codina (1913). Les aigües medicinals donaren molta fama a Tona i atragueren la burgesia barcelonina, que anava a passar llargues temporades a Tona. Com a conseqüència, s'obriren nous hostals, botigues i instal·lacions destinades a acollir aquest nou excedent de població, l'explotació de les quals enriquí la ciutat.
La primera font d'aigües sulfuroses es va descobrir casualment a prop del Mas de la Font el 1874, que serveix d'emplaçament a aquest edifici amb instal·lacions hidroteràpiques.

Altres enllaços amb informació:

https://estimadaterra.wordpress.com/2020/10/11/balneari-ullastres-de-tona/

http://www.bibliotecatona.cat/balneari-ullastres/

****************************************************************************

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada