Seguidors

dijous, 27 de maig del 2021

CAN CASACUBERTA

MANLLEU - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

**************************************************************************

Enllaç amb informació:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=4&consulta=MCU0KzA4MTEyMCU=&codi=23061

Època: final segle XIX

Descripció:

Edifici de planta baixa i dues plantes pis amb tres eixos compositius verticals molt marcats. A la planta baixa hi ha una successió de tres portes amb dovelles regulars de pedra. La dovella central de la porta del mig està decorada. En planta primera i segona s’hi distribueixen tres balcons i sobre s’hi troba un òcul oval. El tamany de les obertures és decreixent en alçada i totes tenen els brancals i dintell de pedra. Tota la façana es arrebossada. El ràfec de la coberta es sustenta per biguetes de fusta.

És un edifici representatiu dels habitatges dels industrials manlleuencs, de l’entorn de 1880. Conserva una llinda de 1707.

Notícies històriques:

Vicenç Casacuberta Gallifa era fabricant de filats de cotó des de mitjans segle XIX, més tard s’associà amb Ramon Gras.

**************************************************************************

Enllaç de la Fàbrica Casacuberta o Ca l'Escolà:

https://www.consorcidelter.cat/el-territori-del-ter/rutes/ruta-del-patrimoni-cultural-fluvial/instal-lacions/fabrica-de-ca-l-escola

Descripció:

Nau principal, típica fàbrica de riu amb amplis finestrals, de dues plantes (planta baixa i 1r pis). Fa 44 m de llarg x 15 m d'ample. Està orientada paral·lela al riu. Les parets són de còdols i de ciment. Els marcs exteriors del finestrals són de maó, igual que les cantonades dels edificis. Les teulades són de doble vessant amb teula àrab. L'estructura de les naus consisteix en pilars metàl·lics i jàsseres de fusta amb grans voltes rebaixades o forjades amb bigues de fusta. Té una xemeneia quadrada de rajol de 3 m de costat i 22 d’altura. Hi ha dues turbines model Francis que donen una potència de 250 kW.

Dades històriques:

Can Casacuberta va ser una colònia tèxtil fundada el 1842. Va ser propietat de la família Casacuberta fins als últims anys, quan va passar a mans del Sr. Fuster. Fins a l'any 1940 hi havia habitatges per als treballadors (es deien can Jacob), però l'aiguat se'ls va emportar, juntament amb la torre de l'amo i el canal. Aquests dos elements van ser reconstruïts més tard. Els habitatges estaven situats dins la colònia, però separats de l'edifici de la fàbrica, concretament a la paret actual que dóna a la pista que enllaça la gravera d'en Castellot amb la carretera de Manlleu a la Gleva. La fàbrica tèxtil va tancar l'any 1981-1982.




**************************************************************************

Altre enllaç sobre la Fàbrica Casacuberta o Ca l'Escolà:


**************************************************************************
























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada