Seguidors

dimarts, 18 de maig del 2021

PLAÇA DEL LLEDONER

TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

El nom actual de la plaça és en record d’un lledoner centenari que havia presidit aquest indret.

Ens trobem on històricament hi havia hagut una de les portes més importants de la muralla de Torroella, el Portal de Mar. Aquest tenia el seu origen al segle XIII, quan els senyors de Torroella propiciaren l’emmurallament de la nova zona urbana construïda a partir de la carta de població de 1237, i que s’estenia cap al sud. Les intervencions arqueològiques del 2017 varen posar al descobert un dels trams d’aquesta muralla, corresponent a la primera meitat del segle XIV. Al llarg dels anys la plaça ha tingut diferents noms, com Plaza del Imperio (durant el franquisme) o el nom popular de Plaça “d’en Bellido”, conegut personatge torroellenc que vivia en aquest indret. La plaça també ha tingut diferents usos, i un dels més recordats per la gent és l’antiga benzinera de Torroella. 

Durant les obres d’adequació de la plaça del Lledoner es va excavar un tram de muralla d’uns 12,40m de longitud per 1,50m de gruix aproximadament, d’altura variable. El llenç exterior estava elaborat amb carreus ben tallats, i s’aprecia la banqueta de fonamentació. Sobre el paviment de la plaça s’ha marcat el recorregut de les restes localitzades, que han quedat protegides sota terra.





*******************************************************************

Fotos publicades a:

Col·lecció Joaquim Cabezas


Plaça del Lledoner amb les restes de la muralla i al fons, la rectoria, l'església de Sant Genís i el palau conegut com El Mirador.

*******************************************************************

Foto publicada a:

Carreres de cintes, velocitat i obstacles a la Plaça del Lledoner, any 1910

*******************************************************************
Enllaç amb informació:













*******************************************************************

















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada