Seguidors

dilluns, 31 de maig del 2021

CAN ROQUÉ

MANLLEU - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


La planta baixa de l’edifici, d’estil eclèctic, fou construïda pel mestre d’obres Marià Callís. El pis superior, d’estil noucentista, fou projectat per Lluís Coll Espadaler. També hi va intervenir, com a mestre d’obres, Ignasi Mas. Cal remarcar la bellesa de la cantonada, amb la marquesina. Pau Roqué Vallmitjana fou un dels homes més rellevants de la segona fornada d’industrials de la vila. El 1923 va constituir l’empresa Conductors Elèctrics Roqué, especialitzada en la fabricació de cable elèctric. El 1896, Pau Roqué Parladé va participar, junt amb altres industrials de relleu com Josep Serra, Rossend Gorchs i Agustí Gorchs, en la primera societat per produir i administrar electricitat a la plana de Vic, que el 1928 passà a anomenar-se “Josep Gorchs i Cia”. Pau i Artur Roqué eren els propietaris d’una empresa de tint de filats i teixits (Tintes Roqué, coneguts per Can Balà).

https://manlleuhistoric.blogspot.com/2014/08/roque-can-edifici.html













Fornícula de Sant Antoni de Pàdua, col·locada l'any 1922. Per la Guerra Civil hauria estat sostreta o destruïda i reposada l'1 de juny de 1939. La seva estructura, amb la simulació de troncs, fa pensar que va ser obra d'Ignasi Mas, conegut con "Nasi Paleta".


Al catàleg de béns protegits publicat per l’Ajuntament de Manlleu diu: 

Cronologia: edifici original de Mariano Callís any 1894. Adicció d’un pis per Lluís Coll l’any 1918. Marquesina Ignasi Mas l’any 1925. 

Edifici de planta Baixa i dos pisos. Aquest edifici forma, juntament amb la casa 9 del carrer Sant Jaume, un conjunt arquitectònic en el que es repeteixen la decoració de les finestres i dels motius treballats en estuc de sotateulada, així com l'estructura tipològica de l'edifici. A la seva part posterior hi ha un jardí que comparteixen les dues cases.

Notícies històriques:

És producte de l'evolució que sofrí la tradicional tipologia urbana dels segles XVI-XVIII al convertir-se en habitatge plurifamiliar, però conservant l'estructura de planta i pisos, amb grans balconades a la façana principal i porxada o galeria a la part posterior que dóna al jardí.

 ***************************************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada