Seguidors

dilluns, 24 de maig del 2021

FONT DE LA CAPELLA DE SANT ANTONI o FONT DELS GOSSOS

TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


La font de la vila és el punt d’aigua més antic que es coneix. En un primer moment estava ubicada en un espai central de la plaça. S’alimentava de l’aigua provinent de les mines.




Enllaç amb informació:

que diu:

Època: segle XVIII

Descripció:

La font de la capella de Sant Antoni es troba situada en el mur de migdia del temple. Es tracta d'un element format pel broc, que comunica amb la cisterna existent sota la nau de l'església, i una llosa de pedra col·locada a la part superior, amb una cornisa de protecció. La llosa, de forma rectangular, mostra un relleu amb l'escut de la vila on figura la data del 1725.

Notícies històriques:

En el seu origen, la font es trobava situada al centre de la plaça Major de Torroella. A principis del segle XVII (1610.1611) la universitat va acceptar el trasllat del dipòsit a l'interior de la capella de Sant Antoni i es va fer una cisterna, sota la nau del temple, que recull l'aigua de la deu anomenada "la mare de la font". El broc sortia a l'exterior a través del mur lateral de l'església, a un nivell més baix que el del carrer, raó per la qual van construir-se dues escales enfrontades que baixaven, al nivell de la font, l'any 1725, segurament en el moment de realització de les reformes de la capella, va ser col·locada a la font una llosa amb la data i l'escut de la vila. En temps de la dictadura de Primo de Rivera es van fer obres a la font , aixecant el nivell de la cisterna i facilitant la possibilitat d'agafar aigua des del nivell del carrer.

Capella de Sant Antoni


Altre enllaç amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=9715

***************************************************************************





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada