Seguidors

dilluns, 17 de maig del 2021

MONUMENT AL SACERDOT i POETA FRANCESC VIVER i PUIG 

TORROELLA DE MONTGRÍ - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/







Enllaç amb informació:
que diu:

Francesc Viver i Puig neix l’any 1877 a Torelló, diòcesi de Vic, al si d’una família humil. De ben jove sent una forta seducció per la literatura, llegeix, escriu, comença de fer versos. La seva família passa a viure a Sant Esteve d’en Bas, i ell se sent cridat al sacerdoci i se’n va al seminari de Girona. L’any 1901 és ordenat sacerdot i és adscrit a la parròquia del Carme. El distingeix una gran intel·ligència, un esperit inquiet i un patriotisme abrandat.

El jove capellà funda i edita la revista Vida, de periodicitat quinzenal, que atreu un grup de persones selectes, compromeses amb la cultura. El primer número apareix el 26 de gener de 1902. Se’n publicaran trenta-quatre números, fins al 15 de juny de 1903.

Aquells anys Francesc Viver, a més d’impulsar Vida, publica en infinitat de revistes, des de Catalunya fins a En Patufet, La Hormiga de Oro, L’Atlàntida, La Creu del Montseny, El Poble Català, i escriu el drama rural El cacic de sant Martí. El 1902 l’envien de vicari a Sant Jordi, i escriu el relat de fons autobiogràfic Records d’un vicari de poble. Fa poesia: El cant de la terra, La mare del vicari, etc. Una antologia de poemes catalans de 1906 destinada a les escoles, Aplech, recull L’avi, de Francesc Viver, i diu de l’autor: “Jove i de talent veritable és aquest poeta… no dubtem que a no tardar sabrà trobar la deu de vera poesia…” Joaquima Ferrer, filla de Mentrestant, mossèn Viver coneix nous destins: Sant Fèlix de Girona (1904-1907), ecònom de Vilafreser (1907), capellà de les Vetlladores de Sant Feliu de Guíxols (1908-1913), fins que l’any 1913 arriba a Torroella, destinat a capellà de l’Hospital. El seu germà Antoní, ordenat l’any 1903, passa també per diverses parròquies fins que, malalt de tuberculosi, ve a morir a Torroella, al costat de Francesc (1914).elcior Ferrer, del mas Solei, conserva un exemplar d’aquest llibre.

L’impuls imparable de Francesc Viver de seguida es fa sentir a la vila. L’any 1914 funda amb Joaquim de Camps i Arboix la revista quinzenal El Montgrí, que es publica fins que es fusiona amb Mont-Gris, la revista de l’Ateneu i del mestre Blasi, i així neix Emporion el gener de 1915. Viver hi escriu sota el pseudònim de Lucianus. 

Francesc Viver i Puig (Torelló 1877 - Torroella de Montgrí 2 de gener 1955)


Altres enllaços amb informació:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada