Seguidors

dimarts, 27 de setembre del 2022

CAN BASSOLS o CAN POU DE VERGES

VILABERTRAN - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 





***************************************************
Enllaç amb informació:

Can Bassols és un dels edificis considerats Bé Cultural d’Interès Local del Municipi. Aquesta consideració es deu especialment al portal adovellat que es troba a la seva façana principal. Aquest és un element procedent originàriament de l’Abadia de Vilabertran. Com passa en d’altres edificis de la vila, com ara Can Gil, Can Pep Flaquer o Can Cortada, van aprofitar elements constructius de la pròpia construcció medieval per a vestir o decorar les seves façanes. En aquest cas, la porta fa d’entrada principal a una de les cases habitades del poble.

L’Edat mitjana va ser el moment en què els portals adovellats van adquirir més notorietat per la construcció de catedrals. Els portals adovellats tenien com a objectiu distribuir les forces dels murs sobre els arcs. Podem diferenciar-ne dos components: la clau, que és la pedra central a l’àpex de l’arc, és vital per distribuir les forces de tot l’arc. El salmer, per contra, son les dovelles inferiors on s’inicia la corba de l’arc.

Sovint les dovelles de les portalades de cases i masos ens notificaven el seu any de construcció tot i que en aquest cas no podem trobar cap inscripció.

***************************************************

Altre enllaç amb informació:


***************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada