Seguidors

dijous, 15 de setembre del 2022

CAN NADAL - CASA MANEL NADAL CARBÓ - AJUNTAMENT

CASSÀ DE LA SELVA - EL GIRONÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
Can Nadal - any 1906 - estil modernista

Manel Nadal va fer construir aquesta casa que s’envoltaria més endavant d’un frondós jardí amb diversitat d’espècies. Les relaciones entre els Nadal, fabricants i comerciants de taps i els Oller, fabricants de taps de xampany, quedaren segellades amb el casament, l’any 1918, de Joaquim Nadal i Àngela Oller, matrimoni que es va traslladar definitivament a aquesta casa, un cop acabada la Guerra Civil. L’any 1984 la casa va passar a ser propietat municipal i l’any 1989 va entrar en funcionament com a Ajuntament.

El modernisme va coincidir amb una de les èpoques de creixement de la indústria surera i a Cassà està ben representat. En aquesta casa s’utilitzen esquemes propis del modernisme i es troben referència a Domènech i Muntaner i Puig i Cadafalch.

La façana exterior no ha experimentat canvis en la decoració original, en la qual destaquen les ornamentacions, els vitralls i els elements de forja, amb referències florals i medievals. En canvi a l’interior  els elements originals que s’han conservat, a part del sostre de l’antic menjador, avui sala de plens, són els paviments de mosaic, l’arramblador de l’escala fet amb estucat amb elements florals i alguns dels vitralls.
****************************************************
Enllaç amb infomació:

Època: inici segle XX

Descripció:

Casal modernista desenvolupat en tres plantes. Edifici aïllat rodejat per un ampli jardí. Destaquem el coronament i obertures de tot l'edifici amb element decoratius. Hi ha elements de composició classicistes i neomedievals amb ornaments que utilitzen motius florals. Els grans finestrals presenten columna i capitell central. Les obertures del cos central utilitzen esquemes propis del modernisme català amb clares referències a Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch. Façanes arrebossades amb alguns elements de pedra natural.

Notícies històriques:

Arquitectura lligada a l'esplendor de la burgesia local, lligats a la indústria del suro.1 comentari:

  1. Joan m'ha agradat molt aquest post, sobretot pel vincle familiar que sempre he tingut amb Cassà. A més, es dóna el cas que aquest edifici està situat al mateix carrer d'on han viscut els meus oncles i cosins i tota la vida l'he anat veient. La veritat és que ara fa molt de goig.
    Si no l'has llegit, et recomano la lectura de "Quan en dèiem xampany" de Rafel Nadal Farreras. Les històries de la família de l'autor et transporten a través d'aquesta casa per totes les seves estances. Un temps passat de glòria, però sense caure en el planyiment.
    Moltes gràcies pel post Joan!

    ResponElimina