Seguidors

dimecres, 14 de setembre del 2022

 CAN VIVÉ o CAN MALLOL

CABRERA DE MAR - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/


Can Vivé és una de les cases pairals més importants dins del terme municipal, tant des d’un punt de vista arquitectònic com de conservació. Actualment es un allotjament de turisme rural.

Les diverses dates esculpides per l’edifici demostren que els elements constructius predominants són del segle XVII. A l’exterior destaquen el portal rodó de grans dovelles i les finestres. Entrant per el portal, el cos de mà esquerre, s’hi troba l’antiga cuina de la qual resta una gran llar de oc amb una campana. Al cos posterior de la planta baixa, hi ha un gran celler, amb un rengle de bótes ben disposades. Són remarcables els capitells de les dues grans arcades. El cos central de la planta baixa és l’habitual, amb un magnífic exemple de volta sota escala, el característic espiell al tram d’ascens d’escala. Cal destacar que tots els esglaons fins al primer pis són fets de granit. També és remarcable la porta de doble fulla i plegable que separa el distribuïdor de dalt amb el que s’anomena la sala fosca (que queda damunt del celler), així com els diferents enteixinats dels sostres, segons la categoria de les estances, amb els jocs de posts, llistons, travessers i grans jàsseres.















****************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVII

Descripció:

Edifici de tipus basilical, de tres cossos, amb el corresponent cos central més elevat que els laterals, per tal de donar espai a les golfes, i una teulada a dues aigües. A part dels tres cossos habituals en presenta un altre adossat perpendicularment a la paret esquerra, de planta baixa i pis, tot i que reculat respecte de la façana. Aquesta façana principal està encapçalada pel portal rodó de grans dovelles estilitzades, al que s'hi accedeix mitjançant dos graons. Totes les finestres, tant les del cos central, com les dels cossos laterals, són rectangulars amb llinda i brancals de pedra, conferint un aspecte característic del segle XVII, com apunten algunes de les inscripcions (1668 1687). En fotografies antigues s'observa encara els esgrafiats de morter que dibuixaven un marc a aquestes obertures. A l'exterior destaca la presència d'una gran roda de molí.
A nivell d'arbres singulars destaquen l'alzina, amb una bonica capçada i el pi pinyoner de l'era (Rovira i Vinyals 2005).

Observacions: 

També coneguda com a Can Viver.
A la façana hi trobem un rellotge de sol, tot i que en fotografies antigues es veu com la seva ubicació ha canviat, des de la posició al costat de la finestra lateral dreta, fins a l'actual posició més centrada. El rellotge de sol, està recollit a l'inventari de rellotges de sol de la Societat Catalana de Gnomònica, número d'inventari 2934. Es tracta d'un rellotge de pols de marbre i terra de colors, del tipus vertical declinant. Segons indica la seva fitxa es tracta d'un rellotge "d'orientació sud-oest, ovalat, emmarcat en un quadrant rectangular, amb quatre estels de sis puntes als seus extrems, numeració romana, marques horàries a les hores, de les 7 a les 6 en sèries de 12 hores, en la línia de les 12 del migdia solar té dibuixat tres cercles, amb un sol al pol, gnòmon de vareta, esgrafiat de colors terrosos i les línies horàries són sagetes que surten del sol". El rellotge presenta una inscripció de l'any que referencia la darrera restauració de la masia, segurament de quan es canvià la posició del rellotge de sol: MCMLXXIV (1974).

Història:

La primera referència documental que es té correspon a l'any 1387 (Modolell 1993). D'un segle posterior trobem també, en el fogatge de 1497, a Fanci Mayol, que caldria vincular a aquesta masia. En el posterior cens de mitjans del segle XVI, ens apareixen dos Maloll, un dels quals sota l'àlies Castellar.

****************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.hotelcanvive.com/ca/

https://patrimonicultural.diba.cat/element/rellotge-de-sol-de-can-viver

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=14&consulta=MCU0KzA4MDI5MSU=&codi=8359

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2408

https://www.gnomonica.cat/index.php/inventari/inventari-10742

****************************************************


 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada