Seguidors

dimecres, 7 de setembre del 2022

EL BANC DEL GOVERNADOR

SANT FELIU DE GUÍXOLS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 


Francisco Diez Ticio


************************************************
Enllaços amb informació:


El banc del governador es troba al passeig del Mar, a la banda de la carretera i a l’alçada de la casa Patxot, en un dels laterals hi figura el nom d’una persona: Francisco Díez Ticio.

Durant la Guerra Civil espanyola, els bombardejos del bàndol franquista destruïren nombrosos edificis i malmeteren espais públics de la ciutat. A partir de 1939 calgué començar a treballar en la reconstrucció de la ciutat. L’Ajuntament guixolenc s’acollí a les ajudes que facilitava el mateix estat franquista mitjançant un programa de Regiones devastadas. Aquells que tres anys abans havien estat els causants de llançar les bombes damunt la localitat proporcionaven ara els mitjans per reconstruir el país. Per poder disposar d’algunes de les ajudes, la ciutat havia de ser prèviament adoptada pel caudillo, la qual cosa a Sant Feliu només s’aconseguí de manera parcial el juny de 1943.  

L’estiu de 1943, l’alcalde informava que el governador civil de Girona, Francisco Díez Ticio, “habiendo encontrado como un verdadero acierto la construcción y modelo de bancos monumentales del Paseo del Mar” havia decidit regalar-ne un a l’ajuntament, és a dir, assumir-ne el cost. En agraïment, es col·locà el seu nom en una de les peces de ceràmica laterals del que, per aquesta raó, ha esdevingut el banc del governador. 

Les obres d’urbanització i embelliment del passeig del Mar s’enllestiren pels volts de 1943. L’arquitecte Joan Bordàs i Salellas s’ocupà de dirigir el projecte i del disseny dels elements ornamentals, entre ells els bancs de pedra que tanta personalitat donen als passejos guixolencs. La part inferior del respatller i dels laterals d’aquests bancs estan decorats amb ceràmiques que contenen elements al·legòrics de Sant Feliu.

Construcció d'un banc del passeig del Mar, en una imatge de Vicenç Gandol de l'any 1943. El disseny del banc és obra de l'arquitecte municipal Joan Bordàs i Salellas.


************************************************


Joan Bordas i Salellas (Figueres 25 de gener de 1888 - Barcelona 7 de juliol de 1961), autor de les obres d'urbanització i embelliment del Passeig del Mar.

************************************************************************************************
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada