Seguidors

dimarts, 6 de setembre del 2022

FÀBRICA BATET

SANT FELIU DE GUÍXOLS - EL BAIX EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 

El mes de novembre de 1887, Josep Batet Granés va començar a bastir una moderna fàbrica de taps de suro al passeig dels Guíxols cantonada carretera de Palamós. La fàbrica tenia una superfície d’uns 1.600 m2. Josep Batet veié recompensats els seus esforços  l’any següent quan, a l’Exposició Universal de Barcelona, va obtenir una medalla d’or i un diploma d’honor que acreditaven la qualitat dels seus productes. La casa Batet exportava taps de xampany, aglomerat amb disc de suro natural i altres articles en suro a diversos països d’Europa, Estats Units i Rússia. L’empresa estigué en actiu fins a finals dels anys 60 del segle XX.

Lloc on estava la casa i la fàbrica Batet

****************************************************************
Enllaç amb informació:

El primer Batet que s’establí com a surer taper va ser Benet Batet, l’any 1801. Era una de les moltes empreses petites establertes, amb 60 obrers el 1833. La segona generació va ser la de Josep Batet i Granés, el qual li donà un bon impuls. La tercera generació, amb Josep Batet i Camps, fou la decisiva.

El tercer Batet fou també el qui es preocupà de mecanitzar les operacions de la indústria surera. El 1881 serà el primer del sector a instal·lar a casa seva la màquina de fer taps de l’industrial terrassenc Miquel Escuder. La seva especialitat era el tap destinat a les ampolles de xampany.

Josep Batet donà suport a la seva política exportadora amb la participació a diverses exposicions internacionals. La primera fou la de Frankfurt del 1881, on guanyà una medalla d’argent. És possible que per aquest motiu decidís obrir aleshores una sucursal a Magúncia. A l’Exposició Universal de Barcelona del 1888 el premi fou una medalla d’or "per la seva superior qualitat i elaboració, per la seva notable instal·lació, per la importància industrial de la casa i per haver estat premiat en diversos concursos."

Els anys noranta, Josep Batet incorporarà al negoci els seus fills. Josep Batet i Fills continuarà creixent. L’empresa dóna un volum d’exportacions per al bienni 1896-97 de 290 milions de taps, o 838 000 kg d’aquest producte. Els països importadors eren Anglaterra, Bèlgica, Holanda, Rússia, els Estats Units, Suïssa, Itàlia i Romania. Obrirà una nova sucursal a Reims, i comprarà unes grans extensions al voltant de Jerez de los Caballeros (província de Badajoz), on tenia oficines i magatzems.

Triadors a la fàbrica de Josep Batet, en una postal de començament de segle

Sala d'embalatge i expedició de taps

Casa i fàbrica Batet al Passeig dels Guíxols

Anunci de Josep Batet i Fills (Anuario de la Exportación, 1896).

Vista parcial del domicili i la fàbrica

****************************************************************
Altre enllaç amb informació:

Segons aquest enllaç l'edifici va ser fet per P.Pascual (mestre d'obres) el 1869 i per Esteve Muxach (mestre d'obres) el 1873.

****************************************************************




****************************************************************







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada