Seguidors

dimecres, 17 de gener del 2024

CA L'ESCALDAT 

SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




1761 – 1840 Fco.Molist

1840 – 1988 Jaume Aliberch (Cal Escaldat)

1988 – Felix Torrente






Llinda de la porta principal de la casa, on s'identifiquen dos elements. En primer lloc una "H", possiblement com a abreviatura del monograma cristià "IHS", que sembla configurar un edifici amb una creu al damunt. En segon lloc hi ha l'any "1761", marcant la data de la construcció original de la casa. L'edifici on es troba aquesta llinda ha estat molt reformat i mostra altres dates i elements de factura moderna que no s'ha inclòs en el recull. 


************************************************
Enllaços amb informació:

Aquestes cases corresponen a un moment de creixement general a la comarca d'Osona, que comença al segle XVII i que continua al s. XVIII, conformant els trets que tindrà Osona durant l'època contemporània. Santa Eulàlia es veu en les dades, passaria d'una població de 408 habitants, al 1718, a 883 habitants al 1860. Com a conseqüència d'aquesta situació aquesta etapa es caracteritza per la construcció de noves cases, moment de màxima edificació al voltant de l'església i per tot l'entorn circumdant. Així mateix, aquesta situació coincideix amb una bonança en l'agricultura que comporta l'ampliació i creació de moltes cases de pagès. Els municipis veuen l'inici de la seva fisonomia actual.

Època: segle XVIII

Descripció:

Casa amb una reforma important en les últimes dècades. En ella hi ha una llinda amb diversos elements cristians i la data "1761", marcant la data de la construcció original de la casa. L'edifici mostra altres dates i elements de factura moderna que no s'ha inclòs en el recull, però que permeten resseguir l'evolució de la propietat.

Història:

El nom prové del fet que durant el transport des de les guixeres del poble, concretament les de la carretera de Muntanyola, el burro, que era l'animal de càrrega de l'època, es va escaldar. La casa de l'amo seria Ca l'Escaldat.

************************************************

 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada