Seguidors

dimarts, 16 de gener del 2024

CAN CINTET TORRENTS o CAN TORRENTS DEL VI

FOLGUEROLES - OSONA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 








**************************************************
Enllaços amb informació:

Època: segle XVII

Descripció:

Casa mitgera amb façana orientada a migdia i una eixida a la part de tramuntana destinada a les tasques agrícoles. La planta presenta dos portals rectangulars, al damunt del portal principal s'hi obre una balconada amb una llinda esculpida i amb la inscripció 1686; aquesta llinda és declarada BCIL. A la part dreta del mateix pis s'hi obre una finestra gotitzant, motiu que es repeteix en una altra del segon pis, a sota de la teulada. En aquest indret podem observar que en una de les ampliacions de la casa es va sobrealçar la part esquerra de l'edifici, on es construí un terrat i unes golfes. És construïda amb pedra, tàpia i arrebossada al damunt.

La planta baixa presenta un portal d’accés rectangular, amb els brancals bastits amb carreus de pedra i la llinda plana, tot i que restituïda i gravada amb les inicials “TT” i l’any 1994. 

Damunt seu hi ha un finestral rectangular emmarcat amb carreus de pedra, la llinda plana i protegit amb una barana de ferro restituïda. El brancal de ponent forma part de la finestra de la casa veïna. Al seu costat hi ha un rellotge de sol encastat al parament. La resta d’obertures d’aquestes plantes també són rectangulars i estan emmarcades amb pedra, tot i que restituïdes. Al pis superior, que està separat de la resta del parament mitjançant una triple cornisa rectilínia bastida amb maons, s’obren cinc finestres d’arc de mig punt bastides amb maons i protegides amb petites baranes de ferro. La construcció està bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades. La segona planta, en canvi, presenta el parament arrebossat i pintat de color grana.

Notícies històriques:

La documentació d'aquesta antiga casa pairal es conserva des de l'any 1651, per bé que els orígens deuen ser més antics per trobar-se just al costat de la sagrera de l'església parroquial. La genealogia es pot seguir des del 1651, encapçalada pel matrimoni de Banach i Torrents i Àngela Puigsech, el llinatge dels Torrents encara perdura i són els actuals propietaris de la casa. El portal du la data de 1686.

Entre finals del segle XIX i principis del XX, el primer forn de pa que va tenir la família Torrents estava situat en aquest edifici. Molta gent de Folgueroles es feia el pa a casa i el duien a coure en aquest forn. Cap a la dècada dels anys 40 del segle XX, el forn fou traslladat a la casa coneguda com a can Torrents del Pa. El sobrenom de l’edifici prové del diminutiu de Jacint, fundador d’aquest primer forn. Probablement, la construcció fou reformada l’any 1994.

**************************************************

Enllaç amb informació del rellotge de sol:

https://www.gnomonica.cat/inventari/bd_detall.php?numero=876&COMARCA=&MATERIA=&TIPUS=&POBLACIO=670&AUTOR=&BARRI=&ADRECA=&ALTRECAMP=&ALTREVALOR=&SERIE=

Material: Esgrafiat

Descripció: Rectangular, orientació sud-est, marques horàries a les hores de les 6 del matí a les 5 de la tarda, en cicles de 12 hores, numeració aràbiga, la línia de les 12 es vertical, gnòmon de vareta amb un sol al polo on apareix representat el dia i la nit, amb el lema és l’hora de ser feliç.

El rellotge fou construït quan es va rehabilitar la façana principal de l'edifici.

**************************************************

 

 













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada