Seguidors

dilluns, 15 de gener del 2024

ERMITA DE SANT JOAN D'ENVEJA

VILANOVA i LA GELTRÚ - EL GARRAF

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/









**************************************************
Al catàleg inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental publicat per l'ajuntament diu:

Època: Època medieval. Origen s. XII; restauració 1873

Descripció:

Capella d’una sola nau dividida per dos arcs de diafragma apuntats que suporten bigues de fusta i coberta a dues vessants. Absis rectangular de més amplada i alçada que la nau. Petita sagristia adossada, amb voltes d’aresta. Campanar d’espadanya de dues arcades de mig punt. Contrafort lateral Parets de càrrega de paredat comú. Arcs de diafragma apuntats. Embigats de fusta.

Façanes: Façana principal amb portal adovellat de mig punt, ull de bou i campanar d’espadanya de dues arcades sense campanes. Pedrís adossat.

Interiors: Petit cor d’accés lateral. Pedrís perimetral.

Materials: Materials senzills amb alguns elements de pedra.

Entorn: Forma un únic conjunt amb la torre de Sant Joan. Davant seu es conforma un espai amb arbres

Dades històriques:

El lloc d’Enveja va ser quadra i castell de l’antic terme de Cubelles, al peu del camí de la Geltrú a Cubelles. Aquesta quadra es va incorporar a la parròquia de Sant Antoni Abat l’any 1363. Avui, d’Enveja només resten la torre d’Enveja i l’ermita de Sant Joan d’Envella. Les primeres referències històriques del lloc són de l’any 1278, en què se cita la loca d’Enveja. Hi ha referències documentals que la quadra pertanyia als Castellbisbal. Bernat de Castellbisbal va deixar un llegat per a la capella de Sant Joan d’Enveja, l’any 1290. L’ermita de Sant Joan d’Enveja és la capella més antiga del municipi, del segle XII. Garí escriu que es tan antigua que existia antes que Villanueva se formara i cita el canonge Francesc Tarafa i Savall (1495-1556) que narra a la seva Crónica de cavaliers catalans, com Andreu Planas, veí de Sant Pere de Ribes, va comandar un grup que va conquerir la torre d’Enveja als sarraïns un 24 de juny de 1125 i que en commemoració es va erigir la capella en honor del sant. Per les característiques que manté l'ermita, encara que molt modificada i reconstruïda, és d’origen romànic. Al seu redós es trobava el cementiri de la quadra d’Enveja. De l’any 1330, hi ha documentació referent a la temptativa d’emancipació parroquial de Santa Maria de Cubelles. Hi ha constància que aquest mateix any es van celebrar misses els dies de precepte a sant Joan. L’any 1873 va ser restaurada. L'any 2009 es va iniciar el Projecte Bàsic i executiu de Rehabilitació i Ampliació de l'Ermita de Sant Joan, redactat per l'arquitecte Carles Orriols i Caba. En el projecte d'ampliació es pretén enderrocar la vella masia adossada a l'ermita, actualment en ruïna, que probablement va ser edificada amb la restauració de l'ermita de l'any 1873. L'ermita ha donat nom a la muntanya, la creu, el camí, el barri i la parròquia. L’expansió urbanística de la ciutat ha integrat l’ermita en el conjunt de la ciutat; actualment forma part del parc de la Quadra d’Enveja. 



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada