Seguidors

dimarts, 23 de gener del 2024

LA TORRE o CASTELL DE VILAFRESER

VILAFRESER - VILADEMULS - EL PLA DE L'ESTANY

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 
























******************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XIII

Descripció:

Aquesta torre té una planta gairebé quadrada. Els costats nord i sud tenen una longitud interna de poc més de 5 m, i els dos restants tenen una llargada d’uns 5,5 m. El gruix de la paret, a peu pla, és de 120 cm. Actualment té una alçària d’uns 18 m. Per l’estructura interior i per la forma com estan repartides les obertures a les diverses façanes, sembla que havia de tenir, a part de la planta baixa, tres pisos i la terrassa.

A baix de tot hi havia una cambra —actualment utilitzada com a rebost o magatzem— que molt possiblement en un moment inicial restà tancada i només s’hi podia accedir des del pis principal. Actualment s’entra per una porta acabada amb un arc rebaixat, molt probablement oberta en un moment posterior. Al mig d’aquesta habitació hi ha un arc escarser orientat de llevant a ponent, que té l’arrencada a 3,40 m del sòl actual. Aquesta cambra és coberta amb una volta rebaixada on encara s’endevina l’encanyissat que la suportà quan fou construïda. El nivell principal coincideix amb la porta primitiva, també orientada cap a llevant, acabada amb un arc de mig punt format per 9 dovelles. Aquesta porta s’obre a uns 6 m del sòl exterior. Al cim de la torre, damunt d’aquesta porta, hi ha dues cartel·les que potser pertanyien a un matacà.

Mentre a la façana nord gairebé només hi ha alguna espitllera, a la façana de ponent hi ha una espècie de porta i a la de migjorn hi ha diverses finestres, potser obertes posteriorment, al nivell d’un segon o tercer pis; a la façana de llevant, a part de les portes suara esmentades, hi ha també alguna espidiera i alguna petita obertura. És probable, així mateix, que algunes d’aquestes finestres o portes siguin fruit de transformacions posteriors. La part superior, en especial la coberta, fou reconstruïda ran d’unes reformes que s’hi feren en època contemporània; sembla que s’hi degué fer una sèrie de finestres grans al lloc on abans hi havia uns merlets grossos amb mantellets (d’acord amb la terminologia de Delcampo, 1989, pàg. 11), que probablement no són, però, de la mateixa època que la resta de l’obra. Així mateix, contemporàniament, foren refets alguns murs que s’havien ensorrat en part, com per exemple l’orientat a ponent. Avui tota la part superior de la torre no és pas utilitzada per habitants de la masia adjacent; és buida per dins des del primer pis fins a la teulada, bé que s’hi endevinen els forats que suportaven les bigues dels diversos trespols. Els carreus dels panys de paret que no han estat refets són més aviat grossos (per exemple, 25 cm d’alt per 40 cm de llarg, 1,5 cm per 35 cm, etc.), ben escairats i col·locats a trencajunt.

Història:

Des de la segona meitat del segle XI hi ha notícies de diferents personatges amb l’apel·latiu de Vilafreser. Trobem esmentats així diversos cavallers i nombrosos eclesiàstics. Llur residència pairal i llur casa forta pot identificar-se, amb relativa certesa, amb la Torre. L’any 1058, s’esmenta que a Sant Sadurní de Vilafreser hi havia una fortalesa d’Ot Maçó (“ipsa forteda quas Oto Maconi tenuit”), que podria ésser un precedent de la construcció que ara estudiem. L’any 1175 ja hi ha una notícia d’un cavaller anomenat Bernat “de Villa Freder”. L’any 1187 s’esmenta un Pere de Vilafreser, el 1193 un Guillem Berenguer, etc. El 1280 el bisbe Bernat de Vilert assignava a Pere de Vilafreser una quarta part del delme de la parròquia de Vilafreser. Segons Lluís G. Constans, hi ha un document de l’any 1455 on s’anomena una Torra a Vilafreser.

******************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2021/05/la-torre-o-castell-de-vilafreser.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/15418

https://turisme.plaestany.cat/item-turistic/torre-de-vilafreser/

https://www.castillosnet.org/fortificacion.php?r=GE-CAS-195&n=Torre%20de%20Vilafreser

https://www.artmedieval.net/Torre%20Vilafreser.htm

https://www.museusdebanyoles.cat/EL-TERRITORI/Patrimoni-Hist%C3%B2ric/Arquitectura-civil/Torre-de-Vilafreser

******************************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada