Seguidors

diumenge, 14 de gener del 2024

LA CREU DE TERME DE MOLLET DEL VALLÈS

MOLLET DEL VALLÈS - EL VALLÈS ORIENTAL 

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Volia donar les gràcies al senyor Jordi Bertran Duarte director del Centre d’Estudis Molletans que em va donar l'enllaç on hi ha la informació de la creu publicada per Joan Ventura Maynou, la Creu de Terme de Mollet del Vallès l'any 2017.






****************************************************

La Creu de terme que ens ocupa es va decidir col·locar en la mateixa carretera, però en la part sud, i en el punt més a prop del terme municipal de Santa Perpètua de Mogoda. És de factura d’imitació gòtica, de pedra calcària, amb tres esgraons de perímetre octogonal, que sustenten la base, el fust i el capitell. A sobre d’aquest, la Creu, molt treballada, amb la imatge de Crist crucificat mirant al sud per una cara i, per l’altra, la Verge amb l’infant a coll. Tot el conjunt té una alça- da estimativa de 3,5 m. La col·locació del conjunt la van fer els constructors més antics de la vila en aquell temps, que eren Joan Ventura Falguera i Josep Miralles Miralles.

Es va beneir el diumenge 21 de novembre de 1954, a les 12 del migdia. Es va sortir en processó de l’església parroquial fins al lloc on es va col·locar. Les despeses de la Creu del terme van anar a càrrec d’aportacions particulars, indústries i de l’Ajuntament, mitjançant una comissió d’economia, que ho va gestionar. Quan l’any 1999 es va construir la rotonda del Calderí per ordenar el trànsit dels nous accessos de les carreteres es va desplaçar al costat de l’Institut Mollet. En el centre d’aquesta rotonda hi ha una escultura de ferro d’Alberto de Udaeta, anomenada L’Ombra de l’estil, amb un poema de Miquel Martí i Pol, amb al·lusió al temps passat i present, mai tan idoni per si mai havia existit una creu de terme en aquell lloc.

Al mes d’abril del 2002, un acte vandàlic va enderrocar la Creu. Les restes han estat guardades en un magatzem municipal. Ara en el dia d’avui estan en un petit garatge de l’Església parroquial. Existeix una proposta de reconstruir la Creu i posar-la en un lloc resguardat, per exemple al claustre del temple parroquial i fer-ne una rèplica amb material de polièster, semblant a la rèplica del monòlit del menhir prehistòric que hi ha al parc de les Pruneres, i col·locar-la al lloc de l’últim emplaçament, ja que la base està sencera.

Actualment, la creu es troba a la rectoria de la Parròquia de Sant Vicenç de Mollet del Vallès. 

 Col·locació de la Creu de terme el 21 de novembre de 1954.

Font: Jaume Ventura




****************************************************



****************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada