Seguidors

divendres, 19 de gener del 2024

HOSPITAL DE SANT JAUME

OLOT - LA GARROTXA

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 




L'antic Hospital Sant Jaume d'Olot, fundat l'any 1310 per Berenguer de Reixach, fou construït entre 1310 i 1313. Inicialment estava situat prop de l'església del Tura a la Vila Vella d'Olot i dedicat a l'atenció dels pelegrins. Després dels terratrèmols de 1427 i 1428, el segon hospital es traslladà a la Vila Nova, al costat de l'antiga Casa de la Vila, però amb el creixament de la població i el nucli d'Olot, es va traslladar al carrer de Sant Rafel, en un nou edifici que es construí entre el 1553 i el 1569 gràcias a l'aportació del notari olotí Miquel Març. Destaca la portalada reinaxentista encarregada el 1611 al mestre picapedrer Llàtzer Cisterna, restaurada el 2010, i es conserva també la capella dedicada a Sant Jaume, reedificada el 1843 i un pati amb grans arcades en un sol costat.

























Font al costat de l'entrada






















****************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XVI – XVII

Descripció:

L'edifici actual té una església i un gran pati, però no tenen cap interès especial, amb arcades de mig punt a un sol costat. Té una portada renaixentista reformada durant el barroc, molt deteriorada, d'arc de mig punt flanquejat per columnes. Sobre l'arc hi ha una imatge i una decoració que imita un frontó.

Notícies històriques:

Durant l'Edat Mitjana a Olot ja existia un hospital, situat en els terrenys de la casa de la vila, on també hi havia la pia almoina. L'any 1553, una disposició testamentaria de Miquel Març instituïa el nou hospital construït en un carrer que s'articula en aquell moment. L'hospital nou entrà en servei vers l'any 1567. L'edifici actual té una església i un gran pati sense interès, amb arcades de mig punt a un costat, a més d'una portada renaixentista reformada durant el barroc i malmesa pel temps.

****************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.catalunyamedieval.es/hospital-de-sant-jaume-olot-garrotxa/

https://inventaripatrimoni.garrotxa.cat/3300/

https://www.portalgironi.cat/index.php/patrimoni/patrim-garrotxa/patrim-olot/3034-patrim-olot-hospital-sjaume

https://www.residenciasantjaume.com/




****************************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada