Seguidors

dimecres, 31 de gener del 2024

CASTELL DELS ARDIAQUES - CASTELL PALAU SARDIACA

i

ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE DEL PALAU SARDIACA

PALAU DE SANTA EULÀLIA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

CASTELL DELS ARDIAQUES












Enllaç amb informació del Castell:

Època: segle XIV

Descripció:

Edifici aïllat, que es troba a darrera de l'església de Sant Esteve, que havia fet les funcions de capella del castell. A la façana hi ha el portal, d'arc de mig punt, amb dovelles no molt grans. Al seu costat, s'alça la torre quadrangular que en el primer pis té una finestra coronella, biforada d'arc de mig punt i impostes incurvades. La columna i el capitell, amb decoració floral i geomètrica estan ben conservats. A la part baixa hi veiem algunes espitlleres. Els altres cossos del palau i les voltes no existeixen, s'han enfonsat a causa del pas del temps. En alguns punts dels murs laterals veiem que hi havia parts construïdes amb parets de tàpia.

Notícies històriques:

El palau fou possessió dels ardiaques d'Empúries i de Besalú. Els elements conservats de l'antic castell de Palau Sardiaca daten del segle XIV excepte la capella de Sant Esteve, que és anterior. Se sap que el palau es trobava en estat de ruïna el segle XV, en temps de l'ardiaca Galceran de Sarriera (1463-1464), i que el seu successor Andreu Alfonsello (1464-1490) el va reconstruir. També hi ha constància de la restauració efectuada en temps de l'ardiaca Benet de Cartellà (1626-1631), en una llinda datada el 1626 amb l'escut dels Cartellà. La torre va conservar-se en tota la seva alçaria original fins al 1936-39, quan va caure la part alta.

********************************************************
ESGLÉSIA DE SANT ESTEVE









Enllaç amb informació de l'Església de Sant Esteve:

Època: segle X – XI

Descripció:

Edifici aïllat situat al punt més alt de Palau. El castell palau dels ardiaques fou edificat posteriorment al seu cantó de migjorn i en formà part com a capella. Aquesta església és d'una sola nau, amb creuer i absis trapezial. En la planta d'aquest edifici preromànic cal destacar la presència del transsepte, que no sobresurt exteriorment als murs de la nau. La volta de la nau és lleugerament ultrapassada i s'inicia en banquetes poc destacades en ambdós murs laterals. La volta del creuer és de canó i té el seu punt a un nivell considerablement més alt que el de la n au. L'absis està cobert amb volta de canó. A l'interior del temple trobem dos arcs de sosteniment e les cobertes: el triomfal, d'entrada al presbiteri i un arc toral, en el punt de comunicació entre la nau i el transsepte. Les impostes d'aquest dos arcs són molt grans i presenten una decoració geomètrica. Aquesta església presenta tres portes, una de les quals s'obre al frontis, l'altra al mur nord del creuer, i la darrera al mur de migdia de la nau. La porta de la façana és d'un sol arc de mig punt format per petites dovelles. Aquesta porta posseeix una llinda, i l'espai del timpà s'omplí amb pedruscall i argamassa. La porta que s'obre en el braç septentrional del transsepte ha estat modificada en època contemporània. El seu arc va ser molt malmès, tot i això encara se'n conserva més de la meitat. És un arc de mig punt de petites dovelles, sense arquivolta. La porta del mur meridional de la nau, que s'obre a prop del creuer, és de dimensions més reduïdes que les dues anteriors.

Notícies històriques:

L'església de Sant Esteve de Palau Sardiaca era l'antiga capella del palau, unida a aquest edifici per la banda nord. Encara que és la part més antiga del conjunt, és l'única ben conservada. Segons J. Badia es tracta d’un dels monuments pre-romànics més interessants de l'Empordà i se'n pot situar l'origen els segles VIII-IX, Des del 1835 és de propietat particular.

********************************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7856

https://www.pedresdegirona.com/terresdegirona/alt_emporda_palau_sta_eulalia.htm

https://castellsifortificacions.cat/castell/castell-de-palau-sardiaca/

https://www.catalunyamedieval.es/castell-dels-ardiaques-alt-emporda/

https://ubi.cat/llistat/castell-dels-ardiaques/

https://empordaturisme.com/patrimoni/castell-dels-ardiaques/

http://www.rostoll.cat/obaga/Fitxes/Romanic/129_SEstevePalauSardiaca/SEstevePalauS.htm

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7857

https://www.romanicodigital.com/el-romanico/imagenes-romanico/vista-general-sant-esteve-palau-sardiaca

********************************************************







********************************************************



********************************************************









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada