Seguidors

diumenge, 5 de maig del 2024

CAN MALLOLES - ANTIGA CASA DEL MARQUÈS DE LA QUADRA

BÀSCARA - L'ALT EMPORDÀ

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 







Enllaç amb informació:

Època: segle XVI

Descripció:

Situada dins del nucli antic de la població de Bàscara, a la banda est del terme i formant cantonada entre la plaça i el carrer Major. Edifici cantoner de planta més o menys rectangular, format per tres cossos adossats i distribuït en planta baixa i dos pisos. L'edifici principal, format per dues crugies, presenta les cobertes d'un sol vessant de teula, mentre que el cos adossat a l'oest té la coberta plana utilitzada com a terrat. La façana principal, orientada a la plaça, presenta tres portals d'accés a l'interior, dos d'arc de mig punt adovellats i un altre d'arc rebaixat emmarcat en pedra. El portal central és força més gran que la resta mentre que el de l'esquerra presenta un escut a la dovella clau. Al primer pis hi ha tres finestrals rectangulars amb sortida a balcons exempts, el central emmarcat en pedra i amb impostes decorades amb motius vegetals. La resta d'obertures són rectangulars, amb els emmarcaments arrebossats. El parament està arrebossat i presenta carreus de pedra ben desbastats a la cantonada.

Notícies històriques:

Francesc Oliveras i Carbonell, marquès de la Quadra, era ciutadà honrat de Barcelona, originari de Pontós i domiciliat a Girona. El rei Ferran VI havia concedit el títol nobiliari a Lluís Carbonell i Ferraz l'any 1757. El títol va passar a mans de la família Oliveras, propietària de Castelló d'Empúries, per dret de pubillatge. El marquès de la Quadra no residia habitualment a Bàscara, tot i que hi tenia propietats considerables.

***********************************************

Altres enllaços amb informació:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Marquesat_de_la_Quadra

https://dadescat.com/2021/01/04/quadra-marquesat-de-la/

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7962

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=BASCARA&page=2&pos=11

***********************************************




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada