Seguidors

dimecres, 8 de maig del 2024

PARADOLMEN o DOLMEN DE L'INFERN

ARENYS DE MUNT - EL MARESME

 Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/

Vull agrair a la persona que vaig trobar i que molt amablement em va indicar el lloc on hi ha el paradolmen ja que no està indicat i és una mica dificultós de trobar, moltes gràcies.

El paradolmen, a diferència del dolmen, no és pròpiament una construcció humana, s'aprofiten cavitats naturals, blocs erràtics o la morfologia del terreny ja existent per construir-los, encara que en alguns casos la intervenció humana ha modificat l'estructura final.










***************************************************
Enllaços amb informació:


Estil / època: Neolític, edat dels metalls

Descripció:

Dolmen orientat a l'Est, situat just damunt la fondalada coneguda per "l'Infern", que aprofita la presència natural de l'esqueix de roca formant un espai cobert per una llosa de pedra de grans dimensions que li proporciona una singular morfologia.
El possible sediment antic s'ha perdut, ja sigui per l'erosió natural i/o antròpica.
  

Arquitectònicament parlant, es tracta d'una gran llosa recolzada vers dues més petites, que formen una estança gairebé rectangular. Davant d'aquesta cambra, Lleonart documenta un espai aplanat per mitjà de pedra en sec. A l'interior de la cambra, també es veuen petites pedres a la banda esquerra, que taparien l'espai que les roques naturals no tapaven originàriament.

A dia d'avui, no s'ha excavat, i tampoc es documenta cap troballa en superfície, ni al possible jaciment ni als seus voltants. A causa d'això, no es pot datar el possible jaciment, però per la seva arquitectura, si realment fos un paradolmen, es podria datar entre el Neolític final i l'Edat del Bronze final.

***************************************************

Imatges dels voltants i el camí abans d'arribar al paradolmen.



























***************************************



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada