Seguidors

dijous, 2 de maig del 2024

SINDICAT AGRÍCOLA DE MOJA

MOJA - OLÈRDOLA - L'ALT PENEDÈS

Fotos de Joan Dalmau Juscfresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/ 



El Sindicat Agrícola de Moja

Del món rural a la revolució industrial: les “catedrals del vi”

La difícil situació social i econòmica viscuda al camp al començament del segle XX, sobretot per la crisi que va significar la plaga de la fil·loxera, va provocar el naixement del cooperativisme.

Impulsat pel mestre del poble l’any 1921 els pagesos i propietaris petits i mitjans de Moja es van organitzar per unir esforços: naixia el Sindicat Agrícola del poble. Van aportar diners i jornades de peó per aixecar-ho. Li van encarregar a l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet (Valls  24 de desembre de 1888 – Barcelona 19 de novembre de 1973), qui va fer una quarantena de cellers a Catalunya sota les tres virtuts que ell mateix definia: utilitat, economia i estètica: les “catedrals del vi”.

El conjunt del celler de Moja s’estructura en una doble nau transversal i una perpendicular lligades per llenguatge de l’arquitectura noucentista. L’ús del maó, les finestres d’inspiració medieval i les grans encavallades de fusta que suporten la coberta són elements característics. Al soterrani va utilitzar els arcs parabòlics, seguint els consells del seu mestre Antoni Gaudí, per donar amplitud, llum i ventilació.






Cèsar Martinell i Brunet



*******************************************
Enllaç amb informació:

Estil / època: contemporani, noucentisme – any 1921

Autor: Cèsar Martinell i Brunet (Valls  24 de desembre de 1888 – Barcelona 19 de novembre de 1973)

Descripció:

Edifici de tipus industrial, compost de dues naus, una longitudinal i l'altra transversal, separades per atris de totxo. La façana presenta un portal d'arc escarser amb una cornisa en gradació a sobre, damunt de la qual hi ha un gran plafó ceràmic on s'hi llegeix "Sindicat Agrícola de Moja". La part superior està definida per set obertures verticals en gradació, sobre les quals hi ha un altre plafó ceràmic on hi consta l'any "1921". La façana del cos transversal té la mateixa composició que el longitudinal. A l'interior, la coberta està sostinguda per encavallades de fusta. Al soterrani destaquen els arcs parabòlics. El tractament exterior dels murs és arrebossa, amb un sòcol de pedra.

*******************************************

Altres enllaços amb informació:

https://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7689

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/2733

https://www.arquitecturamodernista.cat/obres/es/olerdola/tots/sindicat-agricola-de-moja

http://www.olerdola.cat/guia/marcador/el-sindicat-agricola-de-moja

https://www.arquitecturacatalana.cat/ca/obres/sindicat-agricola-de-moja

*******************************************



 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada