Seguidors

diumenge, 5 de maig del 2024

SANTUARI DE LA MARE DE DÉU DE LOURDES

ARENYS DE MUNT - EL MARESME

Fotos de Joan Dalmau Juscafresa

https://joandalmaujuscafresa.blogspot.com/















**************************************************
Enllaç amb informació:

Època: segle XX, any1924

Descripció:

Santuari dedicat a la Mare de Déu de Lourdes, que és una reproducció de la cova de Masabièla. Davant la gruta hi ha dues fileres de bancs de pedres. La cova està protegida per una tanca de ferro amb portelles que es poden obrir i tancar. És obra d'Enric Catà i Catà. Al costat dret de la gruta hi ha una petita habitació amb diferents exvots. El recinte està envoltat d'un petit mur de delimitació. Al voltant hi ha boscos, taules i bancs de pedra preparats per fer costellades.

Història:

L'any 1922 (15 de juliol) es regala la primera imatge de la Mare de Déu, procedent de França. La senyora Lluïsa Colomer i Terra promou la devoció en el poble. Es construí la gruta al Sot de Sobirans o bosc de Can Amar, essent la Sra. Francesca Sabater, Vda. Font la que va regalar el terreny. Els germans Brecha van anar a prendre model a França.
Les obres d'aquest santuari es van començar el dia 6 de febrer de l'any 1923, i es va inaugurar el 21 d'abril del mateix any. L'altar és obra de Francesc Cusachs i els germans Brecha.
El 1r de maig de 1924 s'aconseguí l'erecció canònica de la cofraria de Ntra. Sra. de Lourdes i es va elegir la primera junta.

**************************************************

Al costat del santuari hi ha una zona d'esbarjo, la font de Lourdes i edificis annexes.

Zona d'esbarjo

https://patrimonicultural.diba.cat/element/santuari-de-lourdes

Espai d'esbarjo que està abrigat per una important massa arbòria. A les esplanades del voltant del Santuari de Lourdes s'han instal·lat diferents taules i barbacoes sota dels arbres que serveixen d'espai de lleure i esbarjo. Els arbres situats a l'est del santuari són pins insignes (Pinus radiata), mentre que els de l'oest estan formats principalment per alzines (Quercus ilex). 





**************************************************

Font de Lourdes

Font embellida arquitectònicament amb una estructura de planta rectangular. Sembla una capelleta o oratori amb una façana oberta amb un arc apuntat i una falsa coberta de teules de dues línies que la coronen. L'interior està fet amb pedra unida amb morter en forma de volta de quadrant d'esfera.Té una aixeta d'aram regulable. L'aigua neix en una mina, i s'usa en el santuari, però se n'extreuen quantitats per a viatgers i visitants perquè diuen que té propietats medicinals. 

Es creu que té propietats medicinals i curatives.



**************************************************

Edificis annexes

Edifici de planta rectangular format per la suma de dos elements de plata quadrada i un afegit que els uneix i n'amplia l'espai. Els dos cossos de planta quadrada tenen la coberta de teules a quatre aigües; un d'ells té la coberta piramidal amb teules planes i l'altre és de quatre aigües amb teules àrabs. L'afegit té la coberta d'uralita suportada per pilars. No hi ha gairebé paret, tot són obertures. Davant l'entrada hi ha un estanyol fet d'obra, de planta circular.





**************************************************
Altres enllaços amb informació:



**************************************************





 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada